fbpx

Segítség az ukrán háború miatt szükséget szenvedőknek

Segítség az ukrán háború miatt szükséget szenvedőknek

Az Ukrajnában kialakult háborús helyzet nyomán jelentősen fokozódnak a térség lakosságának humanitárius szükségletei, tömegek hagyják el otthonaikat a harcok elől menekülve. Számos szervezet összehangolt segélyprogramokkal, adománygyűjtéssel, átmeneti lakhatás biztosításával igyekszik támogatni a nehéz helyzetbe került embereket. Az összefogáshoz bárki csatlakozhat, aki segíteni szeretne, hiszen most minden felajánlásra szükség van.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat segítő akciót indított a kárpátaljai területekre érkező menekültek támogatására, egyúttal felkészítette a kelet-magyarországi térségben működő intézményeit és önkéntes szervezeteit az Ukrajnát ért támadás nyomán Magyarországra érkező emberek megsegítésére, szükség esetén befogadására. A szeretetszolgálat a válsághelyzetre tekintettel meghirdetett humanitárius akcióinak támogatására gyűjtést indított. Az adományokat a karitatív szervezet számlaszámán, a www.adomanyozz.hu oldalon és a 1350-es adományvonalon várják.

Részletes információ: https://adomanyozz.hu/program/ukrajna

A Katolikus Karitász a karpataljaert@caritas.org.hu e-mail címen várja azok jelentkezését, akik elsősorban Budapesten és annak vonzáskörzetében szálláshelyet tudnak biztosítani az Ukrajnából érkező menekülteknek. A szervezet az ország egész területén gyűjt tartós élelmiszert, a pénzadományokat pedig a www.karitasz.hu oldalon, központi bankszámlaszámán, illetve a 1356-os adományvonalon fogadja.

Részletes információ: https://karitasz.hu/hirek/hogyan-tud-segiteni-az-ukrajnabol-menekuloknek

A Magyar Református Szeretetszolgálat élelmiszersegélyt küldött Beregszászba, illetve felkészült arra is, hogy fedelet biztosítson a Magyarországon menedéket keresők számára. A szervezet ezzel párhuzamosan országos adománygyűjtést is indított a rászorulók megsegítésére, a pénzbeli felajánlásokat a szolgálat bankszámlaszámán és a 1358-as adományvonalon várják.

Részletes információ: https://adomany.jobbadni.hu/kampanyok/38?mc_cid=692c7c7814&mc_eid=562c49ac72

A Baptista Szeretetszolgálat is adománygyűjtést indított a háború miatt szükséget szenvedők megsegítésére. A szervezet gyűjtőpontjain tartósélelmiszert, higiéniai cikkeket, matracokat, ágyneműket, gyógyszereket várnak, a pénzadományokat pedig a szeretetszolgálat bankszámlaszámán vagy a 1355-ös adományvonalon keresztül fogadják.

Részletes információ: https://www.baptistasegely.hu/hirek/kulfold/felhivas-adakozasra-az-ukrajnai-esemenyek-miatt

Az Ökumenikus Segélyszervezet bekapcsolódott a Nyugat-Ukrajnába érkező belső menekültek ellátásába, folyamatosan szállít tartós élelmiszert és higiénés eszközöket Magyarországról, emellett élelemmel, teával, takarókkal és higiéniás cikkekkel látja el a hazánkba érkező menekülteket, illetve szükség esetén magyar és ukrán nyelvű információkkal is szolgál a Magyarországon elérhető átmeneti szálláslehetőségekről. Az önkéntes felajánlásokat az onkentes@segelyszervezet.hu e-mail címen, a szállás- vagy szolgáltatás-felajánlásokat a karpataljaert@segelyszervezet.hu e-mail címen, a pénzadományokat pedig a https://segelyszervezet.hu/adomanyozas oldalon vagy a segélyszervezet bankszámlaszámán fogadják.

Részletes információ: https://segelyszervezet.hu/kampanyok/haboru-ukrajnaban

A Magyar Vöröskereszt országos adománygyűjtést hirdetett a humanitárius válság érintettjeinek megsegítésére. A 1359-es adományvonal hívásával közvetlenül lehet támogatni a segítségnyújtást, a pénzadományokat pedig a szervezet bankszámlájára lehet utalni.

Részletes információ: https://voroskereszt.hu/hirek/a-magyar-voroskereszt-orszagos-adomanygyujtest-hirdet-a-humanitarius-valsag-erintettjeinek-megsegitesere/

A magyar kormány elsősorban a kárpátaljai magyarokat szeretné támogatni, ezért létrehozta a Híd Kárpátaljáért programot, melynek keretében mindenkinek lehetősége van segíteni. Az összefogásban részt vesz a Katolikus Karitász, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet, a Magyar Református Szeretetszolgálat, a Baptista Szeretetszolgálat Alapítvány és a Magyar Vöröskereszt is. A pénzbeli felajánlásokat a 1357-es nemzeti segélyvonalon keresztül várják.

Részletes információ: https://kormany.hu/hirek/szombattol-hivhato-a-1357-es-segelyvonal?mc_cid=692c7c7814&mc_eid=562c49ac72

Az UNICEF 25 éve van jelen Ukrajnában és a fegyveres konfliktusok kezdete óta, 8 éve, aktívan segíti a keleti régióban élő gyerekeket és családjaikat. A szervezet 5 irodát működtet az országban, 140 munkatársával és 27 partnerszervezettel eddig is élen járt a humanitárius segítségnyújtásban és továbbra is mindent megtesz, hogy elérje az erőszak következményeinek leginkább kitett, kiszolgáltatott gyermekeket. Biztonságos ivóvizet, higiéniai és egészségügyi szolgáltatásokat, orvosi eszközöket, gyógyszereket és kötszereket biztosít, meleg ruházatot és takarókat juttat el a fedél nélkül maradt, óvóhelyre kényszerült családoknak. Az Ukrajnával szomszédos Moldovában, Romániában, Fehéroroszországban és Lengyelországban újraindította úgynevezett „Kék Pont” szolgáltatását, amellyel kulcsfontosságú segítséget nyújt az úton lévő családoknak. A menekülők útvonalán elhelyezett létesítmények biztonságos pihenőhelyet jelentenek a gyakran férfi kíséret nélkül utazó anyáknak és gyermekeiknek, ahol az UNICEF munkatársai információval látják el őket, pszichológiai segítséget nyújtanak és gondoskodnak a kísérő nélküli gyerekek azonosításáról és védelméről. A szervezet munkáját pénzadománnyal lehet támogatni a https://unicef.hu/veszhelyzet-ukrajnaban#kuldes oldalon keresztül.

Részletes információ: https://unicef.hu/veszhelyzet-ukrajnaban

Kép forrása: UNICEF Magyarország

Iratkozzon fel hírlevelünkre!