fbpx

Pozitív hatásra törekszik az Effekteam legújabb tagja

Pozitív hatásra törekszik az Effekteam legújabb tagja

A Nhood Hungary két évvel ezelőtt ambiciózus tervekkel kezdte meg működését a hazai piacon. Az ingatlanszolgáltató vállalat törekvése, hogy üzleti céljai megvalósítása során pozitív hatást gyakoroljon a környezetre és a közösségek életére. Ennek érdekében csatlakozott az idén az Effekteam tagságához is, melynek kapcsán Szemerédi Dóra Diánával, a cég CSR és belső kommunikációs vezetőjével beszélgettünk.

A Nhood számára miben rejlik a felelős vállalati működés lényege?

Vállalatunk filozófiája a People-Planet-Profit hármas pillér egységén alapul. Működésünk során igyekszünk a gazdasági haszon mellett az emberi tényezőt és a bolygónk védelmének szempontjait is figyelembe venni, törekszünk a ránk bízott ingatlanportfólió értéknövelő fejlesztésére, és arra, hogy tevékenységünkkel hozzájáruljunk a klímacélok megvalósulásához.

Ingatlanszolgáltatóként mi mindent tudnak tenni a környezet megóvása és az emberek jobb életminősége érdekében?

Nagy a felelősségünk abban, hogy az ingatlanfejlesztéshez és -üzemeltetéshez kapcsolódó emissziókat csökkentsük. Klímaszakértők már évek óta csengetik a vészharangot, hogy fontos, hogy komolyan vegyük a klímaváltozás hatásait és tegyünk azért, hogy a gyermekeink számára egy élhető világot tartsunk fenn. A klímacélok és az ezekhez kötött, egyre növekvő számú szabályozások (EU taxonómia, CSRD stb.) is ebbe az irányba tolják a vállalatokat. Ma már az ingatlanszakmában is számtalan módszerünk van arra, hogy mérjük és a mérési eredmények alapján évről évre javítsuk az ingatlanok fenntarthatósági teljesítményét. A kötelező jelentéseken, energetikai felméréseken, elemzéseken, fenntarthatósági riportokon túl tudunk életciklus-elemzéseket készíteni, karbonlábnyomot számolni, és ezekre alapozva évekre előre meghatározni egy olyan cselekvési útvonalat, ami végül egy sokkal zöldebb és fenntarthatóbb ingatlanporfóliót eredményez.

Az energetikai hatékonyság mára a fenntarthatóság olyan alapkövetelménye, amit minden piaci szereplőnek kiemelten kell kezelni. A Nhood rövidtávú fenntarthatósági célkitűzései között szerepel, hogy az általa kezelt ingatlanportfólió energiahatékonysága jelentősen növekedjen, amit részben fogyasztáscsökkentéssel, másrészt megújuló energiaforrások használatával szeretne elérni még ebben az évben. Fontosnak tartjuk, hogy a zöld épületminősítéseken keresztül is monitorozzuk az általunk kezelt ingatlanok teljesítményét. Ehhez mi a piacon jelen lévő minősítések közül az Európában leggyakrabban használt BREEAM minősítést választottuk, ami a világ legelismertebb önkéntes minősítési módszere. A BREEAM az épületeket a környezetbarát működés szempontjából vizsgálja és teszi nemzetközileg összehasonlíthatóvá. A minősítés lehetőséget biztosít az épületek teljes életciklusa során történő vizsgálatára, külön kategóriákban értékelve az újonnan épült, a felújított és a már használatban lévő ingatlanokat. Büszke vagyok rá, hogy a tavalyi év folyamán az általunk kezelt teljes ingatlanportfóliót felmérettük, ami 18 ingatlan minősítését jelenti és nagyon nagy volumenű munka volt. Emellett elvégeztük szintén a teljes portfólió zöld területeinek ökológiai felmérését, és nagyon ambiciózus, biodiverzitást növelő terveink vannak az elkövetkező évekre, több ezer négyzetmétert illetően.

Természetesen, nem csak a környezet védelme, hanem a közösségi aktivitás is hangsúlyos nálunk. Igyekszünk olyan közösségi tereket kialakítani, ahol értékes időt tölthetnek el az emberek. Több olyan projektünk van tervben, amelyeknek alapja a 15 perces város koncepciója, ami röviden azt jelenti, hogy az ott lakó emberek 15 perc gyalogos vagy biciklis távon belül megtalálnak minden olyan szolgáltatást, ami az életükhöz szükséges. Ez együtt jár az autós forgalom csökkentésével és a zöld közösségi terek kialakításával.

Mindezek mellett, tevékenységünk szerves részét képezik az olyan out-of-the-box projekteket is, mint például a tavaly megvalósított Ürgerét Solymáron, ahol 250 ürgecsalád mentését végeztük el természetvédelmi szakértők bevonásával, és alakítottunk ki számukra biztonságos élőhelyet egy 1,5 hektáros területen. Ehhez hasonlóan különleges kezdeményezések folyamatosan születnek nálunk.

Milyen módon tudja támogatni a Nhood felelősségvállalási és fenntarthatósági törekvéseit az, hogy a cég csatlakozott az Effekteam szakmai közösségéhez?

Több szakmai szervezettel is kapcsolatban vagyunk annak érdekében, hogy a tagság révén létrejövő tudásmegosztással valódi pozitív hatást tudjunk elérni a bolygóra és a helyi közösségekre vonatkozóan is. Nagyon örülünk, hogy az Effekteam tagsággal egy olyan elkötelezett és elismert szakértői körhöz csatlakozhattunk, ahol valódi tudásmegosztással minden tag fenntarthatósági törekvései sikeresebbek lehetnek.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!