fbpx

OTP Bank Nyrt. – Fontos eredményekről számol be az OTP Csoport első integrált jelentése

OTP Bank Nyrt. – Fontos eredményekről számol be az OTP Csoport első integrált jelentése

Elkészült az OTP Csoport első integrált éves jelentése, amely az OTP Bank és az OTP Csoport 2022-es évének pénzügyi és fenntarthatósági eredményeit tartalmazza. A dokumentum kiemelten foglalkozik a termékekhez és szolgáltatásokhoz való hozzáféréssel, a megfelelő ügyféltájékoztatással, a pénzügyi kultúra fejlesztésének témakörével, a környezetvédelemmel és a fenntarthatósággal.

Az OTP Csoport az elmúlt időszakban jelentős lépéseket tett fenntarthatósági céljai és vállalásai elérése érdekében. A külföldi leánybankok elkészítették saját ESG stratégiájukat, kijelölve a középtávú célokat, emellett meghatározták azt is, hogy mekkora résszel járulnak hozzá a kiemelt csoportszintű célhoz, amely 2025-re 1500 milliárd forint összegű zöldhitel-állomány elérését vetíti előre. A tervek hatékony megvalósítása és a szakmai munka támogatása érdekében helyi ESG szervezetek alakultak a leánybankok sajátosságainak figyelembe vételével.

Az elmúlt években befektetett munkának köszönhetően, az OTP Csoport immár kézzelfogható eredményeket tud felmutatni a fenntarthatóság terén: az OTP Bank Magyarországon elsőként kapott felügyeleti jóváhagyást a nemzetközi sztenderdeken alapuló vállalati zöldhitelezési keretrendszer bevezetéséhez, és 2022 nyarán elsőként bocsátott ki zöldkötvényt. A sikeres forrásbevonás – tekintve a makrogazdasági várakozásokat – egyáltalán nem volt magától értetődő, a régiós, köztük a magyar befektetők részéről mégis jelentős érdeklődés és egyértelmű bizalom mutatkozott.

A zöldhitelezés terén az OTP Csoport 2022 végére elérte a célul kitűzött 230 milliárd forintos állományt; hitelportfoliójában – a projektfinanszírozás és az NHP Zöld Otthon Program Hitelei mellett – a vállalati zöldkötvények teszik ki a legnagyobb arányt. A következő időszakban csoportszinten több zöld termék bevezetése szerepel a tervek között, mely az alacsony szén-dioxid-kibocsátású gazdaságra történő átállást támogatja.

ESG stratégiájának részeként az OTP Csoport kiemelt figyelmet fordít társadalmi fenntarthatósággal kapcsolatos céljai megvalósítására, így ezen a téren is fontos stratégiai célokat és teljesítmény-indikátorokat határozott meg. Alapelve, hogy csakis a munkatársakkal közösen, az egyéni és közösségi célokat és értékeket szem előtt tartva lehet sikereket elérni, így a csoport továbbra is nagy hangsúlyt helyez a munkavállalók elkötelezettségének erősítésére. Mindemellett, tekintve a 2022-es év kihívásait, még időszerűbbé és szükségesebbé vált a pénzügyi kultúra fejlesztése – felelős vállalatként az OTP jelentős szerepet vállal abban, hogy a pénzügyi-gazdasági folyamatok mindennapi pénzügyekre gyakorolt hatását minél szélesebb körben megismertesse, így a bankcsoporthoz kötődő szervezetek több tízezer fiatal részére szerveztek tájékoztató, ismeretfejlesztő képzéseket és programokat.

Ukrajnában a kialakult háborús helyzet ellenére is fenntartotta pénzügyi szolgáltatásait az OTP Csoport – a munkatársak összetartó közössége igyekezett minél hathatósabb segítséget nyújtani az ukrán kollégáknak és családjaiknak, valamint az országukat elhagyni kényszerülő menekülteknek. Magyarországon a csoport kedvezményeket és egyszerűbb ügyintézést biztosított az ukrán ügyfeleknek, és igyekezett minél hatékonyabban célba juttatni a támogatásokat, köztük az ügyfelek által nyújtott adományokat.

A jelentés itt érhető el: https://www.otpbank.hu/static/portal/sw/file/230428_Eves_jelentes.pdf

Iratkozzon fel hírlevelünkre!