fbpx

OTP – Az OTP Csoport 15. alkalommal publikálja fenntarthatósági jelentését

OTP – Az OTP Csoport 15. alkalommal publikálja fenntarthatósági jelentését

Az OTP Csoport évente jelentésben teszi közzé fenntarthatósági teljesítményéről szóló beszámolóját, amely szigorú nemzetközi szabályoknak megfelelve mutatja be a felelős vállalatirányítás főbb irányelveit, a cégcsoport működését, eredményeit, környezetre és társadalomra gyakorolt hatásait.

A 2020-as év minden értelemben rendkívüli volt, de az OTP Csoport válság idején is szem előtt tartja, hogy minden nehézség egyben lehetőség is a megújulásra, a fejlődésre, új látásmódok, eljárások kipróbálására.

A járvány hatására a korábbinál is fontosabbá vált az online szolgáltatások és a készpénzmentes fizetési lehetőségek szerepe. Az OTP időben, széleskörűen, csoportszinten reagált az újfajta helyzetre. A cél az ügyfelek biztonságos és zavartalan kiszolgálása, pénzügyeinek támogatása volt. Rendkívüli módon megugrott az innováció iránti igény és – az agilis működésnek köszönhetően – a társaság fejlesztési képessége is. A mesterséges intelligencia révén korábban elképzelhetetlen sebességgel valósult meg a hiteltörlesztési moratóriumhoz kapcsolódó feladatok feldolgozása: az év során harmadával nőtt az online átutalások száma, a mobilbanknak több mint 4 millió felhasználója volt és a bank robotjai több mint 260 ezer kérelmet dolgoztak fel.

Az OTP Csoport kiemelt célja, hogy 2023-ra a legfelkészültebb kelet-közép-európai bankká váljon a zöldfinanszírozás területén. A környezeti és társadalmi fenntarthatóság iránti elkötelezettség jegyében – a befektetői és szabályozói elvárásoknak megfelelően – az OTP megteremtette az ESG (környezet, társadalom, irányítás) szempontok átfogó szervezeti integrációjának lehetőségét a bankcsoporton belül. Létrehozta az ESG Irányító Bizottságot, és megkezdte az ESG stratégia kialakítását, valamint megalapította a Zöld Program Igazgatóságot. A bankcsoport 9,2 milliárd forint összegű hitelt helyezett ki projektfinanszírozás keretében a megújulóenergia-szektorba, összesen 30 MW napenergia-kapacitást finanszírozva, 16 milliárd forint hitelt nyújtott lakossági energiahatékonyságra az MFB Pontokon keresztül és az OTP Alapkezelő OTP Klímaváltozás 130/30 befektetési alapja az év során kiemelkedő, 70% feletti hozamot ért el.

A pénzügyi kultúra fejlesztése több éve az OTP legmarkánsabb, legnagyobb hatású társadalmi szerepvállalási tevékenysége. A bankcsoport hosszú ideje és számos eszközzel segíti a lakosság ismereteinek bővítését, mert meggyőződése, hogy a pénzügyi edukáció a régió fejlődésének egyik fontos feltétele. Éppen ezért új alapokra helyezte az OTP Fáy András Alapítvány pénzügyi képzését és a megújított OK Oktatási és Innovációs Központ még nagyobb kapacitással, modernebb eszközökkel várja a diákokat. Az oktatási központ stream előadásokkal, online videókkal, 46 e-learning tananyaggal és a Platypus: a Finlit Story applikációval átfogó digitális programot dolgozott ki, a Pénz7 keretében országszerte 163 önkéntes munkatárs tartott előadásokat és a cégcsoport 1 milliárd forintot fordított pénzügyi edukációra.

A cégcsoport 2020-as évről szóló fenntarthatósági jelentése elérhető és letölthető erre a linkre kattintva.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!