fbpx

Ökotárs – Tovább romlott a magyarországi civil szervezetek helyzete

Ökotárs – Tovább romlott a magyarországi civil szervezetek helyzete

Immár 25. alkalommal jelent meg a civil szervezetek fenntarthatósági indexe, amely ezúttal a 2021-es év legfontosabb fejleményeit mutatja be civil szemszögből. Az indexhez kapcsolódó jelentés szerint a megelőző évhez hasonlóan tavaly is enyhén tovább romlott a magyarországi civil szervezetek helyzete.

Ahogy eddig is, az index 7 fő szempont szerint – jogi környezet, szervezeti kapacitás, pénzügyi életképesség, érdekérvényesítés, szolgáltatásnyújtás, ágazati infrastruktúra és társadalmi megítélés – vizsgálja a hazai civil szektor helyzetét 1-től 7-ig terjedő skálán. Az indexhez kapcsolódó jelentés, amelyet az Ökotárs Alapítvány szakértők közreműködésével készített el, bemutatja, hogy milyen tényezők befolyásolták a 2021-es év pontszámainak alakulását.

A megelőző évhez hasonlóan tavaly is enyhén tovább romlott a magyarországi civil szervezetek helyzete – az összesített 4,0 pontszámnál a szűkebb közép-európai régióban csak Szerbia teljesített rosszabbul. Jogi területen a „közélet befolyásolására alkalmas szervezetekről” szóló törvény elfogadása, pénzügyi szempontból pedig az EGT & Norvég Alapról szóló megállapodás kudarca (és ezzel a civileknek szánt támogatás elvesztése) járult hozzá a romló tendenciához, míg az év második felében kibontakozó gazdasági visszaesés főként a szervezetek fizetett munkatársainak megtartását befolyásolta hátrányosan.

A Magyarországról szóló jelentés letölthető innen: https://okotars.hu/sites/default/files/downloads/hungary_hu.pdf

Iratkozzon fel hírlevelünkre!