fbpx

Ökotárs – Magyar versenyző lesz-e ötödszörre is az Európai Év Fája?

Ökotárs – Magyar versenyző lesz-e ötödszörre is az Európai Év Fája?

Erre a kérdésre még senki sem tudja a választ, de a korábbi eredmények alapján kijelenthetjük: jó esélyekkel indul a hazai jelölt az Európai Év Fája versenyben. 16 ország fái vetélkednek egymással idén, így a győzelemhez ismét minden támogatásra szükség van. Kérjük, hogy Ön is adja le szavazatát a verseny honlapján február 29-ig: www.treeoftheyear.org!

Az Európai Év Fája verseny immár tizedik éve hívja fel a figyelmet a fák és az emberek, a természet és a közösségek kapcsolatára, illetve a fáknak Európa kulturális és természeti örökségében betöltött szerepére és jelentőségére.

Magyarországot idén egy több mint 90 éves kocsányos tölgy, a kaposvári Szabadságfa képviseli, amely 2019. októberében 4431 szavazattal lett a hazai Év Fája cím birtokosa. A nyertes fa a kaposvári Berzsenyi Dániel Tagiskola udvarán áll, 1929. április 18-án ültették a két évvel korábban átadott épület elé. A csemete a kőszegi polgármester jóvoltából a trianoni határról, az Írott-kőről került Kaposvárra, s az ültetéskor a fa gyökereire Kassa, Kolozsvár és Nagyvárad földjét hintették. Az elmúlt 90 évben több ezer berzsenyis diák életét kísérte végig a „nagy tölgyfa”, hiszen az iskolai ünnepségek, évnyitók, évzárók helyszíne az udvar, ahol a fa áll. Időről időre az iskola legkitűnőbb tanulói az elismerő oklevelekre erősítve a tölgyfa egy-egy préselt levelét is megkapták emlékül.

A most induló európai versenyben, akárcsak tavaly, két fára szavazhat mindenki. Nem lesz könnyű választani – a hazai jelölt 15 versenytársa között megtalálhatjuk például a boszorkánytölgyet, amely Hollandia jelöltje, vagy a 200 éves bodzafát is Lengyelországból.

A szavazás február 29-ig tart, a szavazatok számának alakulását február 23-ig lehet majd követni, a szavazás ezután titkossá válik, az eredményt pedig március 17-én a brüsszeli díjátadón hozzák majd nyilvánosságra a szervezők.

Tények és adatok:

  • Idén 10. alkalommal rendezik meg a vetélkedőt.
  • 16 ország 16 fája versenyez egymással.
  • Ezidáig összesen 4 alkalommal nyerte el magyar fa az Európai Év Fája címet, legutóbb tavaly, a pécsi Havi-hegyi mandulafa.
  • Évente összesen több mint 200 000 szavazat érkezik a fákra.

A nemzetközi versenyt az Environmental Partnership Association (EPA, Környezeti Partnerség Egyesület) szervezi, a magyar fordulót pedig a hat alapítványt tömörítő EPA magyar tagja, az Ökotárs Alapítvány. A mozgalomban évente több százezren vesznek részt, a versengő országok száma a kezdetek óta 5-ről 16-ra emelkedett. Folyamatosan várjuk a további csatlakozó országokat is Európából!

Ismerkedjen meg a döntős fák történeteivel itt: https://www.treeoftheyear.org/vote

A versenyben induló fákról képek letölthetőek itt: https://www.treeoftheyear.org/Media

Fotó: dr. Pinter Romeo

Iratkozzon fel hírlevelünkre!