fbpx

Az Ökotárs Alapítvány KÖZösség-SZERvezés-VEZetés programjában nincs uborkaszezon, sikert sikerre halmoztak az általuk támogatott közösségek az elmúlt hónapokban. Nyáron elkezdődött a mátraverebélyi csoport által célkeresztbe állított életveszélyes épület bontása, s szeptemberre már a helyiek által a helyére álmodott pihenőpark és játszótér is félig kész állapotba került a Nógrád megyei kistelepülésen.

Egy megyehatárral keletebbre, Heves megyében, Szajla községben a helyiek kiharcolták, hogy a regionális közlekedési társaság úgy módosítsa a buszmenetrendet, hogy a járatok betérjenek az „öregfaluba”, Ó-Szajlára is, így az ott élőknek nem kell hóban vagy kánikulában betegen és babakocsival is gyalog, a rossz úton kilométereket menni, ha orvoshoz vagy védőnőhöz, vagy akár az üzletbe vagy buszhoz szeretnének eljutni.

A Zala megyében található Almásháza lakosainak száma kb. 50 fő. Ehhez képest júliusban a helyi közösség Vadonleltár rendezvényére közel 100 (!) résztvevő volt kíváncsi. Mivel minden ember (még az is, aki magát passzív szemlélőnek gondolja) alakítója közvetlen természeti környezetének, így annak mélyebb ismerete egyfajta tükröt is mutat az adott embernek és közösségének. Egy-egy települési környezet alakulása rávilágít az ott élő közösség prioritásaira, értékeire és persze azok hiányosságaira is. Ezáltal a figyelmes szemlélőnek segít abban, hogy az aktívan alakíthassa saját közösségét. Az Ökotárs reméli, hogy ez a 100 résztvevő ilyen figyelmes szemlélőnek bizonyult Almásházán és saját közösségeikbe megtérve, azok cselekvő, közösséget szervező polgáraivá válnak. A leltár sikere aláhúzza azt az alapvetőnek tűnő, de mégis sokszor elfeledett tézist, miszerint természeti értékeink védelme nem képzelhető el anélkül, hogy azokat a körülöttük élő emberek alaposan meg ne ismernék.

Ez csak három példa az elmúlt hónapok eredményeiből, további közösségi sikerek, kisfilmek, összefoglalók a program Facebook oldalán is elérhetőek, ahol naponta frissülő tartalommal mutatják be mindazon kitartó embereket és munkájukat, akik helyi, kisközösségi szinten az állampolgári aktivizmus erősítését tűzték zászlaikra:  https://www.facebook.com/kozszervez/

Bővebb információ: Kelemen-Varga Roland, kelemen.varga@okotars.hu