fbpx

Ökotárs – Jövő januártól új pályázati lehetőség indul civileknek

Ökotárs – Jövő januártól új pályázati lehetőség indul civileknek

Az Ökotárs Alapítvány 2023 januárjától elindítja a Közös Értékeink Programot, amelyre olyan civil szervezetek és kezdeményezések pályázhatnak, akik munkájukkal védelmezik a demokráciát és fellépnek a jogállami normák érvényesítése érdekében.

Az Ökotárs Alapítvány azért dolgozik, hogy összetartó és aktív civil közösségek szülessenek, amelyek tagjai munkájuk során új partnerségeket alakítanak, fejlődnek szervezetként, bővítik módszertani tudásukat, miközben konkrét kampányokat is megvalósítanak. A Közös Értékeink Program ennek megfelelően három prioritás köré rendeződik: Partnerségben, Fejlődésben, Akcióban!

Partnerségben – országos és regionális pályázatok

Ez a pályázati lehetőség nagyobb, országos vagy regionális civil szervezeteknek (vagy civil szervezeti konzorciumoknak) szól, amelyek kisebb, vidéki szervezetekkel és állampolgári kezdeményezésekkel működnének együtt. A pályázók civil partnerségeket építenek szakmai területükön, közös kampányokat, akciókat, tevékenységeket valósítanak meg, megosztják egymással tudásukat és jó gyakorlataikat, illetve növelik ügyük láthatóságát és társadalmi elismertségét. A pályázati támogatás ebben a kategóriában a pályázó szervezet hálózatépítésére és a közös tevékenységek költségeire fordítható. Feltétel, hogy a pályázó szervezetek már legalább 3 éve működjenek. Az értékelésnél előnyt élveznek azok a pályázók, akik kisebbségek, illetve hátrányos helyzetű társadalmi csoportok alkotta szervezeteket is bevonnak hálózataikba. A támogatások maximális összege 60 000 euró, amely olyan 12-24 hónapos projektekre adható, amelyek legfeljebb 2025 közepéig tartanak.

Fejlődésben – intézményfejlesztési és projektpályázatok

Ez a pályázati lehetőség elsősorban azoknak a Budapesten kívül működő kisebb és közepes méretű civil szervezeteknek szól, amelyek már most is a programban meghatározott értékekhez kapcsolódó tevékenységeket végeznek, vagy ilyenek indítását tervezik. A támogatás részeként a pályázóknak a szakmai munka során saját szervezeti kapacitásaik fejlesztésén is dolgozniuk kell. A pályázatban be kell mutatniuk, milyen hiányosságokat látnak működésükben, és milyen fejlesztéseket tartanak szükségesnek ezek kiküszöböléséhez, főként a szervezeti átláthatóság, menedzsment, kommunikáció, forrásszerzés és együttműködések kialakítása terén. Az elbírálás során előnyt élveznek azok a pályázók, amelyek kötelezettséget vállalnak a pályázatot lebonyolító konzorcium által biztosított fejlesztő tevékenységekben való részvételre, valamint azok, amelyek vidéki térségekben, fiatalok és/vagy hátrányos helyzetű társadalmi csoportok bevonásával valósulnak meg. A támogatások maximális összege 20 000 euró, amely olyan maximum 24 hónapos projektekre adható, amelyek legfeljebb 2025 közepéig tartanak. A Partnerségben és a Fejlődésben pályázatok felhívásai 2023 elején jelennek meg (egy alkalommal), márciusi beadási határidővel, és júniusra várható döntéssel/szerződéskötéssel.

Akciópályázatok

A pályázat keretében támogathatók civil szervezetek kampányai, közös mozgósítás, érdekérvényesítő fellépések és alkalmi koalíciók. Az akciópályázatok célja a programban meghatározott értékekhez kapcsolódó aktuális társadalmi problémákra való gyors reagálás lehetővé tétele. Az akciópályázatokra folyamatosan lehet majd jelentkezni előreláthatóan 2023. február-márciustól 2025. év elejéig. A beérkező pályázatok elbírálása 2 havonta, szükség esetén sűrűbben történik majd. Ezekre a tevékenységekre legfeljebb 9 hónapos projektek keretében 1000 és 10 000 euró közötti támogatás kérhető.

További kiírások: kétfordulós pályázatok

Ez a pályázati lehetőség kisebb, elsősorban vidéki, a „nagyokkal” versenyezni nem képes szervezeteknek szóló, kapacitásfejlesztéssel egybekötött támogatás. Az első fordulóban kiválasztott szervezetek fél éves intenzív képzési-mentorálási folyamatban részesülnek, majd ez után adhatnak be részletes pályázatot. Utóbbit szakmai és projekttevékenységekre, illetve a pályázat megvalósítása során további (ön)fejlesztésre használhatják fel. Ez a pályázat az első kiírás lezárása után, várhatóan 2023 nyarán (szeptemberi határidővel) kerül meghirdetésre. A második forduló lezárása 2024 közepére várható. A támogatások maximális összege 15 000 euró, amely 12 hónapos projektekre adható.

A program az Európai Unió Citizens, Equality, Rights and Values (CERV) tagállamokat támogató programjának részeként valósul meg, hazai lebonyolítói az Ökotárs Alapítvány és három partnere, az Autonómia Alapítvány, a Kárpátok Alapítvány-Magyarország és a Közösségfejlesztők Egyesülete. A program 3 év alatt, 4 millió euró értékben valósul meg.

További információ a programról elérhető erre a linkre kattintva.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!