fbpx

Nhood – Edukációs foglalkozások helyszíne lett a maglódi Palánta Bio- és Tankert

Nhood – Edukációs foglalkozások helyszíne lett a maglódi Palánta Bio- és Tankert

A Nhood tavaly indította el a maglódi Auchan Kereskedelmi Központ területén létrehozott Palánta Bio- és Tankertet, ahol évente körülbelül 40 tonna biozöldség termesztésére kerül sor. Idén a biokert már edukációs foglalkozások helyszínéül is szolgált iskolás csoportok számára.

A Nhood úgy gondolja, hogy a vállalatoknak óriási szerepe van a fenntarthatóbb jövő kialakításában. Ezért arra törekszik, hogy az általa kezelt ingatlanportfólió fejlesztése során a gazdasági előnyök mellett a környezeti hatást és a társadalmi felelősségvállalás szempontjait is figyelembe vegye.

A vállalat ezen elgondolás mentén tavaly indította be a maglódi Auchan Kereskedelmi Központ területén létrehozott Palánta Bio- és Tankertet. A mintegy 1,3 hektáros maglódi kertben évente körülbelül 40 tonna zöldséget termesztenek. A fóliasátras és szabadföldi termesztés vegyszermentesen, regeneratív gazdálkodási módszerekkel történik. A zöldségek között fejes saláta, rukkola, sárgarépa, cékla, vajretek, paradicsom és egyéb zöldségek szerepelnek. A termények az Auchan Magyarországgal kötött megállapodás keretében jutnak el a vásárlókhoz, illetve országszerte több, a jó minőségű alapanyagra odafigyelő étterem számára kerülnek értékesítésre.

A biogazdálkodással a Nhood a jövő generációk számára is szeretne példát mutatni, kihasználva a kertben működő értékes tevékenység környezeti neveléssel való összekapcsolásának lehetőségét. Ezért a vállalat a maglódi biokert mellett egy tankert is kialakított, ahol iskolás csoportokat fogadnak, hogy a diákok tapasztalati úton ismerkedhessenek meg a kertészkedés alapjaival egy kifejezetten a helyszínre tervezett edukációs program segítségével.

A korosztályokra szabott tananyagot két nagy tapasztalattal rendelkező pedagógus, Csörsz Katalin és Néder Katalin állította össze. Az elkészült programot a maglódi Vermesy Péter Általános és Alapfokú Művészeti Iskola vezetősége örömmel integrálta az éves tantervébe. Az első helyszíni foglalkozások májusban indultak el az alsó tagozatos gyermekek számára, akik rendszeres kertlátogatás keretében ismerkedhettek meg a zöldségekkel, a komposztálási, ültetési módszerekkel, a kerti eszközökkel és a kert lakóival.

Az edukációs program ősszel is folytatódott, így az idei év során összesen hét osztály 160 tanulója fedezhette fel a kertben rejlő csodákat. Mindegyik foglalkozás sikeres volt, sok új ismerettel és újszerű, gyakorlati élményekkel gazdagodtak a gyerekek. A program részeként a pedagógiai program megálmodói, Csörsz Katalin és Néder Katalin átadta tudását a helyi iskola tanárainak, akik a jövőben már maguk szervezhetik a tankert látogatásokat és tarthatják meg helyszíni óráikat a diákoknak.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!