fbpx

Hazánkban évente több tízezer tonna étolajat használnak fel. A sütőolaj sorsa azonban csak az üzemi konyháknál, éttermeknél megoldott, a háztartásokban keletkező felesleg jelentős része a lefolyóba vagy a szemétbe kerül. Egyetlen csepp használt sütőolaj akár ezer liter élővizet is képes elszennyezni, a felszínen úszva meggátolja az oxigénfelvételt, így elpusztítja a vízi élőlényeket. A MOL éppen ezért a környezettudatosságra és a használt sütőolaj környezetbarát elhelyezésére hívja fel a figyelmet.

A háztartásokban használt sütőolaj környezetbarát tárolására teremtett ideális megoldást a MOL, amikor országszerte több mint 350 töltőállomásán helyezett ki gyűjtőtartályokat, ahol a lakosság egyszerűen, gyorsan, környezetbarát módon „szabadulhat meg” a használt étolajtól.

A számok magukért beszélnek, hiszen 2011-től kezdve több mint 2,8 millió liter (2561 tonna) használt sütőolaj gyűlt össze a MOL töltőállomásain. A környezettudatosság Pest megyében a legjellemzőbb: a lakosok 1055 tonna használt sütőolajat gyűjtöttek össze. A képzeletbeli dobogó második helyezettje Győr-Moson-Sopron 149 tonnával, a harmadik helyezett pedig Veszprém megye 114 tonnányi összegyűlt használt sütőolajjal.

Használt sütőolaj-gyűjtés megyénként

A kijelölt MOL töltőállomásokon leadott használt olajat a Biofilter Zrt. gyűjti össze és tisztítást követően juttatja el a Rossi Biofuel komáromi üzemébe, ahol bioüzemanyagot gyártatnak belőle. Ennek köszönhetően környezetre káros hulladék helyett újrahasznosított, környezetbarát terméket állítanak elő, amelyet a MOL százhalombattai finomítójában használnak fel biokomponensként a gázolaj gyártásához.

A használt sütőolajat átvevő töltőállomások listája megtalálható a töltőállomás keresőn.