fbpx

Mit hoz a jövő a fenntarthatóság terén?

Mit hoz a jövő a fenntarthatóság terén?

Napjainkban sokakat foglalkoztat a fenntarthatóság kérdése, de a vállalatok számára ez egy különösen fontos téma, hiszen rohamosan növekszik az elvárás velük szemben, hogy megfeleljenek a kapcsolódó szabályozási és jelentéstételi követelményeknek. Arról, hogy mi minden várható a fenntarthatóság terén, milyen trendek, kihívások befolyásolják majd a cégek és a társadalom működését, Kánai András jövőkutató tart előadást az idei KÖZÖSSÉG.HATÁS.JÖVŐ. konferencián.

Kánai András nevét már sokan ismerhetik vállalati körökben. A kommunikációs szakember, futurológus és sci-fi blogger a legújabb tudományos kutatásokra épülő írásaiban rendszeresen elemzi az aktuális trendeket, illetve előadások, prezentációk és workshopok keretében is felvázol olyan alternatív jövőképeket, melyek segíthetik a vállalatokat, cégvezetőket a tervezésben. Az október 5-én megrendezendő KÖZÖSSÉG. HATÁS. JÖVŐ. A környezeti, társadalmi kihívásokra adott aktuális és hatékony vállalati megoldások című szakmai konferencia felvezető eladásában Kánai András a fenntarthatóság és a jövő kapcsolatáról beszél majd, és kitér a várható folyamatokra, kihívásokra is. A szakembert ennek apropóján arra kértük, hogy ízelítőül adjon egy kis áttekintést munkája lényegéről és előadása tervezett témájáról.

Pontosan mit is jelent a jövőkutatás és miben rejlik a gyakorlati jelentősége?

A jövőkutató az a személy, aki segít az embereknek és szervezeteknek felkészülni a jövőre. Nem az a dolga, hogy megjósolja a jövőt – ami a komplexitás miatt lehetetlen küldetés lenne – hanem hogy tippeket adjon arra, hogyan történhetnek a dolgok a jövőben. A társadalmi és technológiai változásokra való felkészülés a lehetőségekkel, a veszélyekkel és a kimenetelekkel való szembenézést, az erre adandó reakciókat jelenti. A jövőkutatás épp ezért formalizált előrelátásnak is nevezhető.

Valóban előrevetíthető, hogy a jövőben milyen trendek, kihívások befolyásolják majd a vállalatok működését?

A jövő olyan, mint egy óceánból kiemelkedő szigetcsoport: távolról homályosan látjuk a körvonalait, de a jelekből észrevehetjük, hogy mekkora jelentőséggel bírhat, ha a közelében hajózunk. Vannak olyan vélemények, hogy már igazi trendek sincsenek (olyan gyorsak a változások), de én ezzel nem értek egyet. Az emberek belső motivációinak és a fejlődés bizonyos aspektusainak a kölcsönhatása jól vizsgálható.

A fenntarthatóságnak számos aspektusa, dimenziója létezik. Környezeti, társadalmi szempontból milyen témákat tart most a legizgalmasabbnak, és ezek közül melyeket érinti majd az előadásában?

Számomra az egyik legfontosabb kérdés, hogy a nyugati világ rendszere, a kapitalizmus vajon mennyire fog eltérni a mostani gyakorlatától. Ezzel szoros összefüggésben a Z és az Alfa generáció világa, értékei, az általuk berendezendő világ sziluettje izgat. Nem utolsósorban pedig a biofizika forradalmának lehetséges hatásait szeretném elemezni, nem elfelejtkezve a Gaia-gondolat gyakorlati következményeiről sem.

A KÖZÖSSÉG. HATÁS. JÖVŐ. konferenciáról további információ, részletes program és jelentkezési lehetőség itt található: https://effekteam.hu/konferenciak/

Iratkozzon fel hírlevelünkre!