fbpx

Megkezdődött az Önkéntesség Magyarországi Éve

Megkezdődött az Önkéntesség Magyarországi Éve

Hivatalosan is kezdetét vette az Önkéntesség Magyarországi Éve (ÖMÉ 2021). A szervezők bíznak benne, hogy – a 2001-es Önkéntesek Nemzetközi Éve és a 2011-es Önkéntesség Európai Éve után – a mostani kezdeményezés a hazai önkéntesség fejlődésének egy új időszakát indíthatja el. A rendezvénysorozat nyitóeseményére március 25-én kerül sor, melyet – előzetes regisztrációt követően – online formában lehet figyelemmel kísérni.

Tizenegy civil szervezet – köztük az Effekteam Egyesület –kezdeményezésére Magyarország Kormánya 2021-et az Önkéntesség Magyarországi Évének nyilvánította. A kezdeményezést hivatalosan elindító online sajtótájékoztatót február 3-án tartották a kormányzati, a civil és a vállalati szektor képviselőinek részvételével. A sajtóesemény visszanézhető itt: https://youtu.be/cPcIhKWJSCw

Az egész éves programsorozat nyitóeseményére március 25-énkerül sor az online térben, Székesfehérvár Város Önkormányzatának támogatásával. Az esemény Székesfehérvár honlapján, az Önkéntesség Magyarországi Éve 2021 és az Önkéntes Központ Alapítvány Facebook-oldalán is követhető lesz. Az érdeklődők a következő linken regisztrálhatnak: https://forms.gle/U46VU1BZx5zUazi16

Az ÖMÉ 2021 keretében négy kiemelt tematikus programra, úgynevezett témahétre is sor kerül. Április 19–25. között lesz a környezetvédelem és fenntarthatóság hete, június 7–15. között a szociális ellátás, a szociális szféra hete, augusztus 23–29. között a gyermek-család-ifjúság hete és október 1–10. között – kapcsolódva az idősek világnapjához – az idősügy hete. Egy-egy téma kapcsán a szervezők szeretnék felhívni a figyelmet a területen tevékenykedő szervezetek munkájára, valamint azon önkéntes lehetőségekre, melyekkel kapcsolódni lehet hozzájuk és segíteni őket. A helyi programokban is fontos cél lesz a szakmai innováció, a szakmai minőség fejlesztése. A regionális koordinációt két szervezet látja el országosan: a Dunától keletre a KÖZ-Pont Ifjúsági Egyesület, nyugatra pedig a Kaptár Országos Ifjúsági Szolgáltató Nkft.

A szervezők várják olyan civil szervezetek jelentkezését, melyek az év során folyamatosan vagy csak egy-egy alkalommal, önkéntesekkel valósítanának meg programokat, tevékenységeket, legyen ez akár egy képzés, tapasztalatcsere, érzékenyítés, előadás, vagy bármilyen egyéb akció, esemény.

Az ÖMÉ 2021 rendezvénysorozatról bővebb információ és jelentkezési lehetőség: https://ome2021.hu/#csatlakozz

Iratkozzon fel hírlevelünkre!