fbpx

25 éves lett a Ronald McDonald Gyermeksegély Alapítvány. Hogyan indult el a kezdeményezés és mi mindennel foglalkozik jelenleg? Hogyan működnek a Ronald Házak, amelyek eddig már 11 ezer családnak nyújtottak segítséget? A jubileum kapcsán az alapítvány operatív igazgatója, Konyári Andrea mesél a munkájukról.

Negyed százada vagytok jelen Magyarországon. Hogyan indult a kezdeményezés és mivel foglalkoztok pontosan?

1994-ben a McDonald’s aktív közreműködésével alakult meg a Ronald McDonald Gyermeksegély Alapítvány Magyar Tagozata azzal a céllal, hogy hazánkban is a beteg gyermekeket nevelő családok segítségére legyen a betegség nehezebb időszakaiban.

Alapítványunk Budapesten és Miskolcon a Ronald Házakban nyújt térítésmentesen szállást olyan családoknak, akiknek gyermekét otthonuktól távol, hosszasan kórházban kezelik. Pécsett pedig a kórház területén családi szobával segít az Alapítvány, hogy a sokszor komor kórtermek valóságától elvonultan, barátságos környezetben lehessenek együtt a családok.

Azt szoktuk mondani, hogy együtt minden család erősebb. A Ronald Házak is hasonló szellemben működnek?

Az Alapítvány mögött álló alapelv, hogy a gyermekek gyógyulásához nagyban hozzájárul a család fizikai közelsége. Ezért a házakban igazi otthont teremtenek kollégáim, ahol a játékok, mesekönyvek és barátságos környezet mellett foglalkoztató programokkal és vacsoraestekkel, baráti beszélgetéssel segítik a szülőket és gyermekeiket.

A közösség ereje a szülőknek nagy segítség, ezért rendszeresen lakótalálkozóknak is otthont adnak a Házaink, ahol a korábbi és jelenlegi családok tapasztalatot cserélhetnek, bátorítást adhatnak egymásnak.

Említetted, hogy az egyik alapítótok a McDonald’s. Hogyan működtök együtt velük?

Az Alapítványunkat, és így közvetve az általunk az elmúlt 25 évben segített közel 11 ezer családot, a McDonald’s a hazai franchise partnereivel és a beszállítói körével együtt már a kezdetektől számos módon támogatja. Az éttermekben kihelyezett perselyekben egész évben a Ronald Házak javára gyűjtik a vendégek támogatásait. Ezen felül minden eladott Happy Meal menü árából 5 forintot, az évente megrendezett Adománygyűjtő Héten eladott burgonyák árából pedig 40 forintot erre a célra ajánlanak fel az éttermek. Az étteremhálózat munkatársai között sokan önkéntesként segítik a Házak munkáját.

Stabil, kiszámítható működésünket már 25 éve a McDonald’s és franchise partnerei, az étteremlánc beszállítói és az éttermek vendégei biztosítják. A missziónk bővítéséhez folyamatosan keressük a lehetőségeket, a céljaink megvalósításához pedig számítunk további cégek és magán adományozók anyagi, valamint önkéntes munkában megjelenő támogatására, valamint adó 1% felajánlására is.

A Ronald McDonald Gyermeksegély Alapítványról bővebb információ itt található:

www.ronaldhaz.hu
https://www.facebook.com/ronaldhaz