fbpx

Már elérhető az ESRS első három végrehajtási útmutatójának végleges változata

Már elérhető az ESRS első három végrehajtási útmutatójának végleges változata

Az EFRAG – a beérkezett nyilvános visszajelzések alapján – kiadta az első három végrehajtási útmutatót az ESRS szabványok szerinti megfelelőség legnagyobb kihívást jelentő témaköreire vonatkozóan.

Az EFRAG (European Financial Reporting Advisory Group – Európai Pénzügyi Beszámolási Tanácsadó Csoport) május végén véglegesítette az első három olyan végrehajtási útmutatót, amely részletes tájékoztatással szolgál a szervezetek számára az ESRS (European Sustainability Reporting Standards – Európai Fenntarthatósági Jelentési Szabványok) követelményeinek értelmezéséhez és betartásához. Az IG 1-3 dokumentumok az ESRS szabványoknak való megfelelés legnagyobb kihívást jelentő témaköreivel foglalkoznak, azaz a lényegességi értékeléssel, az értéklánccal és az ESRS adatpontokkal.

  • IG 1: A lényegességi értékelésre vonatkozó végrehajtási útmutató szemléletesen ismerteti a lényegességi értékelés folyamatát, példákon keresztül bemutatva a hatások és a pénzügyi lényegesség fogalmát, illetve a kettő kölcsönös viszonyát. A dokumentum gyakran ismételt kérdéseket is tartalmaz a kettős lényegességi értékelés gyakorlati végrehajtására vonatkozóan, hogy ezek révén is segítse a lényeges hatások, kockázatok és lehetőségek nyilvánosságra hozatalát.
  • IG 2: Az értéklánccal kapcsolatos végrehajtási útmutató az értékláncra vonatkozó jelentési követelményeket vázolja fel, a lényegességi értékeléstől kezdve a vállalati szabályozásokon és intézkedéseken át a mérőszámokig és célokig. A dokumentum bemutatja a csoport jelentési határát a fenntarthatósági jelentéseknél, és kitér az operatív kontroll fogalmára is a környezeti szabványokban. Ez az útmutató is tartalmaz gyakran ismételt kérdéseket, valamint egy „értéklánc térképet”, amely összefoglalja az értékláncra vonatkozó követelményeket valamennyi ESRS vonatkozásában.
  • IG 3: Az adatpontok listáját érintő végrehajtási útmutató az ESRS 1. listájának részletes követelményeit fordítja le a közzétételi és alkalmazási követelményekre vonatkozóan. A dokumentum további információkat is tartalmaz például a követelmények típusáról (kvalitatív vagy kvantitatív), vagy arról, hogy azok az átmeneti rendelkezések hatálya alá tartoznak-e. A lista alapul szolgálhat az adathiány-elemzési és adatgyűjtési folyamathoz.

 

Az EFRAG által közzétett útmutatók nem kötelező érvényűek, hanem elsősorban iránymutatásként szolgálnak ahhoz, hogy a vállalatok meg tudjanak felelni az ESRS szabványok előírásainak, és biztosítani tudják a fenntarthatósági jelentések átláthatóságát és következetességét. A dokumentumokat az EFRAG titkársága előzetes véleményezésre a nyilvánosság számára is hozzáférhetővé tette 2023. december 22. és 2024. február 2. között, ezért a végleges útmutatókhoz kapcsolódóan a szervezet azt is bemutatja, hogyan tükröződnek a visszajelzések a kiadott iránymutatásokban.

A dokumentumok letölthetők innen: https://www.efrag.org/News/Public-524/Finalization-of-Three-EFRAG-ESRS-IG-Documents-EFRAG-IG-1-to-3

Iratkozzon fel hírlevelünkre!