fbpx

Közös cél a fenntartható üzleti modellek kialakítása és működtetése

Közös cél a fenntartható üzleti modellek kialakítása és működtetése

A hazai piac egyik leginnovatívabb logisztikai szolgáltatója, a magyar tulajdonú FOXPOST csatlakozott nemrég az Effekteam tagságához. A vállalat működése során arra törekszik, hogy könnyen kezelhető, rugalmas csomagkézbesítési szolgáltatásokat nyújtson ügyfeleinek, méghozzá fenntartható, környezettudatos módon. A cég vezérigazgató-társalapítója, Bengyel Ádám mesélt nekünk arról, hogyan valósul meg mindez a gyakorlatban.

A csomaglogisztikai szolgáltatások általában jelentős környezetterheléssel járnak. A FOXPOST milyen intézkedésekkel, megoldásokkal tudja csökkenteni működése környezeti hatásait?

A fenntartható működést már az üzleti modellünk megalkotásakor is szem előtt tartottuk. Hiszünk abban, hogy a csomagautomaták alkalmazása hatékony, környezetbarát megoldást biztosít hosszú távon is a növekvő e-kereskedelmi igényekre. Egyik kiemelt célunk, hogy károsanyag-kibocsátásainkat mérsékeljük, s ezt folyamatosan monitorozzuk is. Működési hatékonyságunkat növelve csökkentjük az egy csomagra eső kibocsátásunkat, így az elmúlt év végére újra elértük a 0,18 CO2e kg/csomag értéket. Üvegházhatású gázkibocsátásunk nyilvántartására a Greenhouse Gas Protocol Corporate Standard útmutatásait használjuk, amely átlátható és más szervezetek adataival összehasonlítható módon teszi lehetővé a valós üvegházhatású gázkibocsátás nyomon követését, a mérést pedig a Corvinus Egyetemmel közösen kidolgozott módszertan alapján végezzük. Mindezzel párhuzamosan nyomon követjük az elektromos járművek fejlődését és figyeljük az innovatív technológiák megjelenését is. Nagyon várjuk az olyan zöld megoldásokat, amelyekkel nagyobb távolságokon is karbonsemlegesen tudjuk hozni-vinni a csomagokat.

Környezeti hatásaink legnagyobb részét – tevékenységünkből adódóan – az áruszállítás során keletkező kibocsátások adják, ugyanakkor fontosnak tartjuk a körkörös gazdaság elvét, ezért igyekszünk a munkánk során keletkező hulladék mennyiségét is minimalizálni. A hulladékot szelektíven gyűjtjük és szállíttatjuk el. Felmértük azokat a partnereinket, akiktől a legtöbb hulladék érkezik a maglódi központunkba, ugyanis szeretnénk velük a jövőben közös projekteket kidolgozni a csomagolási hulladék mennyiségének csökkentésére. Csomagautomatáinknál 2021 szeptemberétől regisztrált magánszemélyek csomagfeladása során megszűnt a papíralapú nyugtakiadás, mellyel szintén sikerült jelentősen mérsékelnünk a tevékenységünk által keletkezett hulladék mennyiségét.

A csomagszállítás során használt ládáink élettartamát javítással növeljük, és leselejtezett ládáinkat a gyártónak visszajuttatjuk újrahasznosítás céljából. A logisztikai központunkban használt raklapokat folyamatosan javítjuk, javíthatatlanság esetén pedig nagy terhelést bíró, hosszú élettartamú és újrahasznosított anyagokból készült darabokra cseréljük le. Fólia-felhasználásunkat EcoFoil fóliával oldjuk meg, mely 10 mikron vastagságú, de 5 rétegből áll, így erősebb, mint a hagyományos változat. Abból adódóan környezetbarát, hogy súlyra gyakorlatilag 60%-kal kevesebb kell belőle, mint a hagyományos fóliából. A keletkező műanyagszemét mennyiségének csökkentése érdekében a flottánk járműveihez használt téli és nyári ablakmosó folyadékot 2022-től 200 literes hordókban vásároljuk (kb. 15 db/év), így évente hozzávetőlegesen 750 műanyag flakon hulladékká válását előzzük meg. A hordókat az ablakmosó folyadék beszállítója visszaváltja, újrahasználja.

Gépjárműflottánk tisztántartásáról 2022 óta a CleanGo gondoskodik, akik biológiailag lebomló szerekkel végzik a helyszíni autómosást, és járművenként átlagosan 110 literrel kevesebb vizet használnak, mint egy normál autómosó. Marketingtevékenységünkből adódó, feleslegessé vált építési hálóinkból kollégáink részvételével táskákat készítettünk, melyeket webshopunkban értékesítésítünk.

A társadalmi felelősségvállalás, a közösségek jóllétének elősegítése hogyan jelenik meg a vállalat tevékenységében?

A FOXPOST csomaglogisztikai szolgáltatóként az online vásárlások generálta árumozgások kiszolgálásával járul hozzá ügyfelei jólétéhez, kényelméhez. Ezzel munkahelyeket is teremtünk, munkatársainknak nagyon jól kiszámítható, stabil jövedelmet és kiváló munkakörülményeket biztosítunk. Magyar cégként és felelős vállalatként természetesen fontosnak tartjuk azt is, hogy időről időre kiálljunk jelentős társadalmi ügyek mellett. Elsősorban ott segítünk, ahol szakmailag a leginkább tudunk: korszerű és egyszerű logisztikai megoldást nyújtunk civil kezdeményezésekhez, például adománygyűjtések folyamatait leegyszerűsítve. Társadalmi szerepvállalásainkkal célunk a jövő generációjának támogatása, a jövő logisztikájának építése és formálása, valamint olyan valós társadalmi ügyek felkarolása, ahol logisztikai megoldás nélkül nem valósulhatna meg egy adott kezdeményezés. Vállalásainkról és eredményeinkről harmadik éve fenntarthatósági jelentést készítünk, melyet két nyelven (magyarul és angolul) publikálunk.

Folyamatosan együttműködünk a Bátor Tábor Alapítvánnyal, az Amigos a gyerekekért Alapítvánnyal, a Tündérpakk Alapítvánnyal, a MÁTRIX Alapítvánnyal és a Magyar Ökumenikus Segélyszervezettel. Megkezdtük a közös munkát a Budapesti Gazdasági Egyetemmel, valamint évről évre támogatjuk az Alternatív Közgazdasági Gimnázium tanulóinak nemzetközi versenyeken való részvételét. Immár második éve voltunk a #nemluxustaska kezdeményezés logisztikai partnere. Az együttműködés keretében eddig több mint 10 000 adománytáskát szállítottunk el. Folyamatosan segítjük az endometriózisban érintettek kórházi ellátását. A Jelnyelvi Oktatás és Fordítás Alapítvány kezdeményezésére megkezdtük weboldalunk fejlesztését annak érdekében, hogy siket felhasználóink még könnyebben tudják használni szolgáltatásainkat. A Bridge Budapest – Bridge Bookclub Jótevő könyvdobozait a FOXPOST szállította a megrendelőknek. Az elmúlt év végén elindítottunk egy új, társadalmilag fontos küldetést. CSR stratégiánk részévé tettük az elsősorban kulturális élményekre alapuló projektek szervezését és támogatását. Egy nyereményjáték keretében zenei élményekkel gazdagodhattak ügyfeleink, a Társasjátékos Kupa számára pedig mi biztosítjuk a társasjátékok mozgatását a megyei döntők helyszínei között.

A FOXPOST és az Effekteam kapcsolata nem új keletű. A cég az elmúlt évben elnyerte az Effekt 2030 díjat a kkv-mezőnyben, sőt FOX Green programjával még egy Üzleti Modell különdíjat is kiérdemelt. A vállalat számára miben nyújt segítséget az egyesülettel folytatott szakmai együttműködés?

A FOXPOST 8 éve arra törekszik, hogy minél kisebb károsanyag-kibocsátás mellett tudja formálni a jövő logisztikáját. A szakmai díjak megkérdőjelezhetetlen elismerései annak, hogy jó úton járunk. Elsősorban az ESG területén történő tapasztalatcsere és tudásmegosztás lehetősége miatt örülünk az Effekteam-tagságnak. Fontosnak tartjuk, hogy a hasonlóan működő és gondolkodó cégek ismerjék és értsék egymás megoldásait. A fenntartható üzleti modellek kialakítása és működtetése közös célunk kell, hogy legyen. Ezen a területen csak közös összefogással, egy irányba gondolkodással lehetünk sikeresek.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!