fbpx

KÖVET – KÖVET konferencia az alkalmazkodás és együttműködés jegyében

KÖVET – KÖVET konferencia az alkalmazkodás és együttműködés jegyében

A KÖVET Egyesület november 14-én Alkalmazkodás és együttműködés címmel rendezi meg 28. szakmai konferenciáját, melyre a fenntarthatóság iránt érdeklődő vállalatok képviselőit várják. A rendezvényre november 10-ig lehet jelentkezni.

A 28. KÖVET Konferencia és szakmai műhely arra keresi a választ, hogy milyen megoldásokat, jó gyakorlatokat alkalmaznak a hazai vállalatok és önkormányzatok a jelen kor környezeti kihívásaira, hogyan alkalmazkodnak az energiaválsághoz, a klímaváltozáshoz, a jogszabályok és a társadalom fokozott elvárásaihoz.

A rendezvény nyitóelőadásában Prof. Dr. Kerekes Sándora fenntarthatóság aktuális kérdéseit, kihívásait és az ezekre adható megoldásokat mutatja be a terület jeles hazai és nemzetközi szakértőinek kutatásai és eredményei alapján.

A nemzetközi és hazai céges jó gyakorlatok olyan követendő példák, amelyeket érdemes minél szélesebb körben terjeszteni. Ezt a cél szolgálja évek óta a KÖVET Ablakon Bedobott Pénz és Zöld Iroda, illetve Zöld Rendezvény programja. A különböző méretű vállalatok és önkormányzatok fenntarthatósági törekvéseiből, klímahatást mérséklő beruházásaiból mindannyian tudunk – és kell is – tanulnunk. A kérdés ugyanis már rég nem az, hogy változik-e a klímánk, hiszen tudományos konszenzus született arról, hogy ez a folyamat jelenleg is zajlik. A várható hatásait az IPCC jelentései részletezik, különböző jövő forgatókönyveket mutatva be.

Számos jó megoldás létezik már, amelyeket érdemes megismernünk és a mindennapjainkban, a munkahelyünkön, vagy akár az otthonunkban alkalmaznunk! A konferencia délelőtti szekciójában kiderül, kik érdemelték ki 2023-ban az Ablakon Bedobott Pénz Környezeti Megtakarítási Díjait és kié lett az év Legzöldebb irodája és Legzöldebb rendezvénye.

A konferencia keretein belül hetedik alkalommal kerül átadásra a Dr. Georg Winter-életműdíj, amelyet olyan magánszemély érdemelhet ki, aki kiemelkedően és eredményesen munkálkodik a magyar gazdasági szféra és a fenntartható fejlődés összhangján. A díjátadón Dr. Georg Winter, aki múlhatatlan érdemeket szerzett a környezettudatos vállalatirányításban valamint a KÖVET Egyesület megalapításában, online kapcsolódik be.

A szakmai találkozó délutáni szekciójában 3 műhelymunkán vehetnek részt az érdeklődők:

  1. A LIFE-Climcoop projekt keretében a KÖVET és partnerei az éghajlatváltozás elkerülhetetlen hatásaihoz való alkalmazkodás, és a hatások csökkentése érdekében szükséges cselekvési lehetőségek feltérképezését vállalták, valamint az együttműködések révén mintaértékű lépések megtételét a városok és az ipari övezetek között. Egy konkrét hazai példán keresztül – amely Kazincbarcika város és a BorsodChem Zrt. között jött létre –, ismerhetik meg a résztvevők az együttműködésben rejlő lehetőségeket.
  2. A hagyományos technológiák nem elég hatékonyak Európa 2050-es klímasemlegességi céljának eléréséhez. Zöld innovációra van szükség gyártási és fogyasztási szokásaink megváltoztatásához, ugyanakkor a felhasználók óvatosak és sokan csak akkor váltanak az új technológiákra, ha azok már bizonyítottak. A Környezeti Technológia Hitelesítése, röviden ETV (Environmental Technology Verification), egy olyan eszköz, amely megfelelő és megbízható bizonyítékot szolgáltat a zöld innovációk teljesítményéről. Ennek hazai megalapozása a feladat a LIFEproETV projektben. Mely cégeknek és miben hasznos az ETV hitelesítés? Mi szükséges az ETV hitelesítéséhez és széles körű elterjedéséhez? Többek között ezt a kérdést járják körül a meghívott vendégek.
  3. Városi és vállalati zöldfelületek, beltéri növénytermesztés, ötletek, tapasztalatok, jó gyakorlatok. A harmadik műhelymunka során a résztvevők az Erasmus+ Build Green nemzetközi projekt tapasztalatait ismerhetik meg, amelynek megvalósítása Magyarországon kívül Spanyolországban és Görögországban zajlik.

A rendezvényen a részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött. Jelentkezni november 10-ig lehet ezen a linken.

Az esemény részletes programja itt érhető el.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!