fbpx

A nyersanyagszűkösség a járványhelyzet okozta átmeneti tünet vagy megatrend? Vége az expanziós gazdaságnak és a fogyasztói társadalomnak? A körforgásos gazdaság a megoldás? Ezekkel a kérdésekkel foglalkozik az a konferencia, amelyet a KÖVET Egyesület Globális „anyagtalanodás” címmel szervez 2021. október 21-én. A rendezvény személyesen és online is elérhető előzetes regisztráció után.

A 26. KÖVET Konferencia címe az emberiség fejlődésének egy gyönyörű lépését is jelenthetné. Visszatérést a materializmusból a spiritualizmushoz, a szolgáltatások térnyerését, az ökohatékonyság és okosrendszerek diadalát, a termékek ésszerű használatát túlzott birtoklásuk helyett. Ám azt is látjuk, hogy miközben egyre többen érzékelik a jelenlegi, pazarlásra épülő rendszer fenntarthatatlanságát, a világgazdaság babiloni tornyának építése halad tovább a maga útján: az ökohatékonyságot meghaladva nő a termelés és a fogyasztás. Egyre kevesebb embernek építünk egyre nagyobb és magasabb házakat, használati tárgyaink, autóink mennyisége folyamatosan nő. Hazánk népessége 1990 óta 10%-kal csökkent, beépítettsége ugyanakkor 30%-al nőtt! Mindez rengeteg természetes és műanyagot igényel, amelyekből úgy tűnik, nem korlátlanok a készletek. A globális anyagtalanodás így azt is jelentheti, hogy a legbanálisabb dolgok kezdenek elfogyni: már nemcsak a fosszilis tüzelőanyagok vagy az ivóvízkészletek kimerülése fenyeget, de a chip gyártáshoz vagy az építkezéshez szükséges alapvető anyagoké is. Úgy tűnik: fel kell készülnünk a toronyház befejezésére. Meg kell határoznunk a végleges emeletszámot, hogy beköltözhessünk végre.

A fenti gondolatok adják az alapját a KÖVET Egyesület 2021. október 21-én tartandó konferenciájának, amely a fenntarthatóság iránt elkötelezett. október 21-én kerül megrendezésre Budapesten, a MagNet Közösségi Házban kerül megrendezésre, de online részvételre is lehetőség van. Jelentkezni 2021. október 18-ig lehet erre a linkre kattintva.