fbpx

Kárpátok Alapítvány – Szlovák-magyar gyorssegély alap a Kárpátok térségének támogatására

Kárpátok Alapítvány – Szlovák-magyar gyorssegély alap a Kárpátok térségének támogatására

A Kárpátok Alapítvány – Magyarország együttműködésben a Kárpátok Alapítvány – Szlovákiával létrehozta a Szlovák-Magyar Gyorssegély Alapot Ukrajnáért. Céljuk, hogy olyan erőforrásokat mobilizáljanak és adományokat gyűjtsenek, amelyek segíthetnek az Ukrajnában és közvetlen határain kibontakozó humanitárius szükségletek kielégítésére. A háború okozta krízishelyzet kezelésére tett erőfeszítéseiket bárki támogathatja a gyorssegély alapba befizetett adományával.

Az elmúlt közel három évtizedben a Kárpátok Alapítvány munkájával – Magyarország, Lengyelország, Románia, Szlovákia és Ukrajna határmenti területein – jelentősen hozzájárult a Kárpátok régió fejlődéséhez. Az alapítvány kiemelt célként támogatja a határon átnyúló együttműködéseket, a nyelvi akadályok, kulturális és történelmi különbségek leküzdését, annak érdekében, hogy erősítse a civil társadalom helyi fejlesztésekben betöltött szerepét, ezzel is hozzájárulva a Kárpátok térségének területi kohéziójához.

Az Ukrajnában kirobbant háború ellentétes mindazzal, ami mellett a Kárpátok Alapítvány és partnerei kiállnak, ezért a jelenlegi helyzetben azon tevékenykednek, hogy új megoldásokat találjanak szolidaritásuk kifejezésére a Kárpátok országaiban, de különösképpen az Ukrajnában élők vagy onnan menekülők irányába. A Kárpátok Alapítvány – Magyarország szoros együttműködésben a Kárpátok Alapítvány – Szlovákiával (Karpatská nadácia) létrehozta a Szlovák-Magyar Gyorssegély Alapot Ukrajnáért. Számos civil szerveződés, csoport mozdult meg Szlovákia és Magyarország szerte, hogy olyan erőforrásokat mobilizáljanak, és európai adományokat gyűjtsenek, amelyek segíthetnek az Ukrajnában és közvetlen határain (az ukrán-magyar-szlovák határtérségben) kibontakozó humanitárius szükségletek kielégítésére.

Az alapból többek között tartós élelmiszert, higiéniai termékeket, gyógyszereket és egyéb egészségügyi eszközöket, valamint ivóvizet és tűzifát biztosítanak, továbbá a magyar és szlovák nonprofit civil szervezetek Ukrajnából menekülők segítésével kapcsolatos tevékenységeit támogatják. Mindemellett a gyorssegély alap létrehozói maguk is nyújtanak közvetlen segítséget, folyamatosan egyeztetve és szoros együttműködésben ungvári testvérszervezetükkel, a Kárpátok Alapítvány – Ukrajnával.

Akik szeretnék támogatni a magyarországi, szlovákiai vagy ukrajnai karitatív, jótékonysági szervezeteket az Ukrajnában zajló háború és annak következményeinek kezelése érdekében, azok a gyorssegély alapon keresztül tudnak adományozni banki átutalással vagy online bankkártyás adományozással.

További információk:
https://www.karpatokalapitvany.hu/gyorssegelyalap
https://www.karpatokalapitvany.hu/gyorssegelyalapukrajnaert

Iratkozzon fel hírlevelünkre!