fbpx

Kárpátok Alapítvány – Sikeres volt a Kárpátok Alapítvány Gyorssegély Alap Ukrajnáért Programja

Kárpátok Alapítvány – Sikeres volt a Kárpátok Alapítvány Gyorssegély Alap Ukrajnáért Programja

A Kárpátok Alapítvány tanulmányt jelentetett meg az általa indított Gyorssegély Alap Ukrajnáért Program eredményeiről és tapasztalatairól. Az elemzés megállapításai alátámasztják a 2022-2023 között megvalósult program létjogosultságát, és keretet adnak az alapítvány további munkájának az Ukrajnából a háború elől menekülők komplex segítségnyújtása terén.

Az egri székhelyű Kárpátok Alapítvány küldetése a Kárpátok régióban élő emberek életminőségének javítása, a régió társadalmi, etnikai, kulturális és környezeti értékeinek megőrzése és fenntartható fejlődésének elősegítése. Az alapítvány az ukrajnai háború kitörésének első napja óta elkötelezett a háborús agressziót elszenvedők megsegítése iránt. Számos eszközzel segíti az Ukrajnából menekülők jóllétét és társadalmi beilleszkedését Magyarországon és jelentős lépéseket tesz az ukrán határon túl élő, frontvonalban harcoló – elsősorban civil szereplők humanitárius támogatása érdekében is.

Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy nagy szükség van a gyors és hatékony beavatkozásra, hiszen sokszor egy-egy pályázati kiírás is számottevő változást eredményezhet. Ezért a Kárpátok Alapítvány a háború második hetében létrehozta a Gyorssegély Alapot, az Ukrajnában dúló háború okozta krízis, menekültválság kezelésére irányuló civil kezdeményezések finanszírozására. Egyszerűsített pályázati rendszerben 2022 februárjától 2023 áprilisáig volt igényelhető támogatás, mellyel a civil szervezetek az érintettek jóllétének biztosítását kívánták elérni az általuk megvalósított tevékenységgel, programmal, eseménnyel, rendezvénnyel, akciókkal vagy folyamatokkal. A támogatási összegnek nem volt minimum korlátja, maximális összege 500.000.-Ft/projekt programok, rendezvények, akciók, folyamatok szervezése esetén; 1.000.000.- Ft/projekt civil infrastrukturális vagy humán erőforrás-fejlesztési céllal, beleértve a koordinációt, együttműködések kialakítását is.

Az Alap létrehozásától 2023. június 30-ig összesen 22 pályázati határidő kitűzésére került sor, mely idő alatt 33 db kérelem érkezett be. A beérkezett, hiánytalan kérelmeket folyamatosan bírálta el a Kárpátok Alapítvány kuratóriuma. A támogatási összeget a szerződés aláírását követően, 50–100%-ban előre utalta át az alapítvány a támogatottaknak. A benyújtott tervek 42,11%-a, a támogatott pályázatok 36,36%-a a szociális és érzelmi támogatásra fókuszált. A második helyen az asszisztencia és a gyakorlati segítségnyújtás szerepelt (benyújtott 24,56%, támogatott 26,47%) és a harmadik fő terület az alapvető segítségnyújtás (benyújtott 18,52%, támogatott 36,36%) volt. A program során fontos együttműködések alakultak ki, melyek segítségével még hatékonyabban, egyeztetett és koncentrált módon tudott megvalósulni a legfontosabb cél, az Ukrajnából menekülők sokrétű támogatása.

A Kárpátok Alapítvány 2023-ban úgy döntött, hogy bezárja a Kárpátok Gyorssegély Alap Ukrajnáért programot, mivel a kríziskezelésében, menekültsegítésben részt vevő legfőbb partnerei olyan komplex projektek megvalósításába kezdtek – együttműködésben az alapítvánnyal –, amelyek finanszírozására a kisadományok már nem voltak elegendőek. Az alapítvány a program során megszerzett tapasztalatait hasznosítva 2024-től az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának, az UNHCR támogatásával és azzal szoros szakmai partnerségben valósítja meg az Ukrajnából a háború elől elmenekült személyek komplex segítségnyújtását. Ez a 3 éves program és a szervezetek közötti kapcsolódás tovább erősíti az eddigi munka hatását.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!