fbpx

Kárpátok Alapítvány – Platform a kisgyermekek korai támogatásáért

Kárpátok Alapítvány – Platform a kisgyermekek korai támogatásáért

A Kárpátok Alapítvány-Magyarország február 8-án harmadik alkalommal szervezett találkozót Nyíregyházán az inkluzív koragyerekkori szolgáltatásokért tevékenykedő platform építése céljából.

A platform célja, hogy a családok, szülők, intézmények és civil szereplők összefogása és közös fellépése révén, Magyarországon javuljon a koragyerekkori szolgáltatások elérhetősége és minősége, azokhoz bárki hozzáférhessen, mindenki igénybe tudja azokat venni, és minőségi oktatás, nevelés, gondozás és más szolgáltatások révén mindenki számára biztosítva legyen a kisgyermekek megfelelő fejlődése.

Az alapítvány egy olyan óvodapedagógusokból és más koragyerekkori területen dolgozó szakemberekből, valamint roma és romákat, vagy más kirekesztett társadalmi csoportokat támogató szervezetek munkatársaiból, tagjaiból álló hálózatot hoz létre, amely az inkluzív oktatást, korai képességgondozást támogatja és a hátrányban élők életesélyeinek növelését ösztönzi. Az elkövetkezendő években az alapítvány azt tervezi, hogy jógyakorlatokat oszt meg széles körben, valamint módszertani hátteret és támogatást nyújt szülőknek, szakembereknek, és képviseli a felmerülő érdekeket.

A februári rendezvényen a platform céljainak és terveinek bemutatását követően, a Kárpátok Alapítvány A Korai Évek Fontosak programjának két kedvezményezettje (a Somnakuno Drom Roma Női Civil Egyesület és a XXI. Századi Roma Nők Országos Egyesülete) mutatta be a területen végzett tevékenységét. A 2023-ban az Első a gyermek programban létrejött játékközpontok működését a Partners Hungary Alapítvány vezetője ismertette, majd a Kállósemjénben és Korláton működő játékközpont is bemutatkozott. A résztvevők beszélgettek a platformépítés stratégiájáról, lépéseiről, és megegyeztek, hogy áprilisban ismét találkoznak, amikor már szakmai szervezeteket és intézményeket is várnak köreikbe.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!