fbpx

Kárpátok Alapítvány – Korai képességfejlesztés hátrányos helyzetű gyermekeknek

Kárpátok Alapítvány – Korai képességfejlesztés hátrányos helyzetű gyermekeknek

A Kárpátok Alapítvány idén negyedik éve támogat olyan civil szervezeteket, akiknek elsődleges célja a hátrányos helyzetű családokban élő gyerekek korai képességgondozása. Az alapítvány idén közel 35 millió forintot adományozott e célra 10 – az északkelet-magyarországi térségben működő – szervezetnek.

Számos kutatás támasztja alá, hogy az első 1000 napban egy gyereket érő pozitív hatások jelentős előnyt jelenthetnek a későbbi életévekben. 8 éves korig lehet egy sor olyan ajtót kinyitni, melyekre később már nincs vagy nehezebben van lehetőség. Amennyiben a pozitív hatások elmaradnak, vagy ami rosszabb, helyette negatív hatások érik a gyerekeket, sajnos nehezen behozható hátrányba kerülnek, az iskolai lemorzsolódás esélye megnő, a továbbtanulás lehetősége csökken, így a későbbi munkaerő-piaci elhelyezkedés esélyei is romlanak. A szegénység újratermelődik, a felnövekvő generáció gyerekeinek is kisebb esélye lesz kitörni.

A Kárpátok Alapítvány által támogatott civil szervezetek a korai életévekben történő folyamatos fejlesztéseket valósítják meg hátrányos helyzetű gyerekek és családjaik körében. A tapasztalat azt mutatja, hogy nem elegendők a kizárólag a gyerekeket megcélzó fejlesztő foglalkozások, a szülők bevonása is nélkülözhetetlen a hátránykompenzáló programok sikerességéhez.

Az alapítvány megalakulása óta elkötelezett támogatója a mélyszegénységben élő közösségek, családok, gyermekek életminőségét javító programoknak. Hosszú évek óta szoros partnerségben áll és segíti azokat a civil szervezeteket, amelyek ugyanezekért a célokért küzdenek. Évente 40 millió forint támogatást oszt szét 300-400 nehéz körülmények között élő, hátrányos helyzetű településen, településrészen élő gyermek korai képességgondozását célzó projektre. A támogatott projektek keretében olyan rendszeres készségfejlesztő programokat, kirándulásokat, táborokat szerveznek gyerekeknek, amelyek számukra egyáltalán nem vagy alig érhetők el ezekben a vidéki térségekben.

A Kárpátok Alapítvány egy kisvideóban hívja fel a figyelmet a koragyerekkori képességfejlesztés jelentőségére, mely ezen a linken érhető el.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!