fbpx

Kárpátok Alapítvány – Hátrányos helyzetű gyerekek életesélyeinek javítását segíti a Kárpátok Alapítvány

Kárpátok Alapítvány – Hátrányos helyzetű gyerekek életesélyeinek javítását segíti a Kárpátok Alapítvány

A Kárpátok Alapítvány A Korai Évek Fontosak nevű programja évente 10-13 civil szervezetet támogat közel 40 millió forinttal a hátrányos helyzetű gyerekek életesélyeinek javítása céljából. Az alapítvány olyan együttműködők jelentkezését várja, akik szintén hozzájárulnának ezekhez erőfeszítésekhez.

Szegénységbe születni nem választás, sors, amelyből kitörni rendkívül nehéz. A nélkülöző gyerekek már jelentős hátránnyal kezdik meg óvodai, iskolai tanulmányaikat középosztálybeli társaikhoz képest. Ezt a hátrányt leginkább a korai életéveikben megélt szegénység, nem megfelelő táplálkozás, rossz lakhatási körülmények, stressz, és egyéb hátráltató tényezők okozzák. Annak érdekében, hogy a szegénységben élő gyerekek sikeresek legyenek a tanulásban és később a munkaerőpiacon, megfelelő koragyerekkori körülményekre, gondozásra, nevelésre, oktatásra van szükségük.

A Kárpátok Alapítvány A Korai Évek Fontosak elnevezésű programja ezeknek a hátrányoknak a kompenzálására irányul. Az alapítvány 2018 óta 10-13 civil szervezetet támogat évente közel 40 millió forinttal az Észak-Magyarországi és Észak-Alföldi régiókban, hogy marginalizált helyzetű, kirekesztett roma közösségekben végezzenek koragyerekkori fejlesztést.

Az alapítvány célja, hogy hozzájáruljon a hátrányos helyzetű (roma) gyerekek életesélyeinek javításához a koragyerekkori beavatkozások rendszerének és szereplőinek fejlesztése által. A koragyerekkori program helyi közreműködő partnerei a szociális szolgáltatók, a védőnők, az óvodák szakemberei, szakszolgálatok és egyéb szakemberek. Azonban a koragyerekkori programok elengedhetetlen résztvevője a gyerek mellett, a szülő is.

A program közel 300-400 nehéz körülmények között, hátrányos helyzetű településen vagy településrészen élő, 8 év alatti kisgyermek korai képességgondozásához járul hozzá évente. A támogatott projektek keretében olyan rendszeres készség- és képességfejlesztő programokat, kirándulásokat, táborokat szerveznek a gyerekeknek, amelyek számukra egyáltalán nem, vagy alig érhetőek el ezekben a vidéki térségekben. Az érintett szülők gyermekgondozással kapcsolatos információszerzését, illetve a romákkal szemben fennálló kirekesztő sztereotípiák oldását is támogatják.

A programról készült rövid kisfilm ezen a linken tekinthető meg: https://www.youtube.com/watch?v=vAOus8t9994

A harmadik évad eredményeit ismertető kiadvány itt található: https://karpatokalapitvany.hu/sites/default/files/x64841__A%20korai%20%C3%A9vek%20fontosak__Kiadv%C3%A1ny__2023-04-17%20%281%29.pdf

Bővebb információ: https://www.karpatokalapitvany.hu/a-korai-evek-fontosak

Iratkozzon fel hírlevelünkre!