fbpx

Kárpátok Alapítvány – Adomány az Odesszai Rehabilitációs Kórháznak

Kárpátok Alapítvány – Adomány az Odesszai Rehabilitációs Kórháznak

Az Amerikai Magyar Koalíció mobil sürgősségi orvosi vizsgálóegységet adományozott az ukrajnai Odessza Memorial Kórháznak. Az adományt a Magyar Emberi Jogok Alapítvány 32 000 dolláros támogatása és a koalíció más nagylelkű adományozói tették lehetővé. Az Odesszába történő szállítást a Kárpátok Alapítvány, a koalíció másik tagszervezete segíti.

A többfunkciós orvosi egység egy 20 láb hosszú, összecsukható konténer (CN20), amelyet a Continest Technologies Nyrt. épített. Ez egy olyan magyar cég, amely konténeres megoldásokat fejleszt rövid távú használatra: például ideiglenes szállás, iroda helyiségek, elsősegélynyújtó állomás, szűrőszobák. Az Amerikai Magyar Koalícióáltal megrendelt orvosi egységet sürgősségi orvosi vizsgáló részlegként használják majd, hogy bővítsék az odesszai kórház kapacitását, amely egy ilyen létesítményt kért. Az egység szeptember közepére lesz szállítható.

Az 1914-ben alapított odesszai rehabilitációs kórház egy 7 hektáros parkban található a Fekete-tenger partján. A kórház ásványvízzel ellátott kúttal, tengervízellátó és -kezelő rendszerrel rendelkezik, és a közeli torkolatból származó gyógyiszapot használ. Oroszország 2022-es, Ukrajna elleni támadása óta a kórház a sérült katonák, menekültek és a háború több ezer civil áldozatának kezelésére összpontosít. Az intézmény emellett fogyatékkal élők és háborús veteránok fizikai, pszichológiai és szociális rehabilitációját is végzi, és segít a társadalomba való visszailleszkedésükben.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!