fbpx

Jószolgálati szervezettel bővült az Effekteam szakmai közössége

Jószolgálati szervezettel bővült az Effekteam szakmai közössége

A Lions Clubok Magyarországi Szövetsége a közelmúltban csatlakozott az Effekteam tagságához. Az új tagszervezet vezetőjével, Koncsik Istvánnal a jószolgálati munkáról, a szövetség tevékenységéről és a jövőbeni együttműködési lehetőségekről beszélgettünk.

A magyarországi Lions tevékenysége hogyan integrálódik a nagy múltú nemzetközi szervezet működésébe?

A Lions egy 105 éves szervezet, a világ legnagyobb klub alapon szerveződő jószolgálati rendszere a maga 46 ezer klubjával. A magyar Lions korban fiatal, hiszen az első hazai klubok csak a rendszerváltás után alakultak meg, és a szövetség is csak 1991 óta működik. Ez az önkéntes alapon szerveződő közösség 20-30 fős klubok összességéből áll, és világszerte közel 1,4 millió taggal rendelkezik jelenleg. Magyarországon és további 200 országban elsősorban a látás megőrzése, a látássérültek segítése, a környezetvédelem, az éhezés elleni küzdelem, a cukorbetegség megelőzése és a gyermekrákban szenvedők érdekében tevékenykedünk. Működésünkben nincs különbség egy amerikai vagy akár egy indiai klubhoz képest. Büszkén hirdetjük a Lions egyik alapelvét, azt, hogy nálunk minden befolyt adomány 100%-ban oda kerül, ahova szánják, mivel az átadáshoz szükséges esetleges járulékos költségeket a klubok fedezik. Klubjaink szabadon állhatnak egy-egy jó ügy mögé, így a tevékenységünknek csak a képzelet szab határt: játszóterek felújítása, a mentőszolgálat támogatása, műemlékek gondozása, védett sírok ápolása, a kárpátaljai magyarság segítése vagy egy egyszerű köztéri pad kihelyezése. A 2022-2023-as év jószolgálati prioritása részünkről az orosz-ukrán háború menekültjeinek megsegítése, melyre a hazai klubok közel 800 millió forint értékben végeztek már jószolgálatot. A mai napig több, mint 16 kamionnyi segélyszállítmányt juttattunk el a beregszászi központunkba. Büszkék vagyunk arra, hogy sikerült kiépítenünk egy elosztási rendszert Kárpátalján, ahonnan az adományok eljutnak a rászorulókhoz.

Hosszabb távon mik a legfontosabb hazai célok és a szövetség hogyan tudja segíteni ezek megvalósítását?

Számunkra az idei Lions-év – mely minden esetben az amerikai üzleti év alapján július 1-től június 30-ig tart – a reformok és a megújulás éve lesz. Ideje újragombolni a mellényünket így 30 év után. A hazai 900 fős szervezetünk legnagyobb problémája a magas átlagéletkor, mely szinte az összes fejlett ország Lions-rendszerét is jellemzi. El kell telnie egy kis időnek addig, amíg egy ember eljut ahhoz a gondolathoz, hogy tennie kellene valamit a közjóért. Ez a fajta szociális érzékenység többnyire csak ötvenéves kor környékén alakul ki. Az idei Lions-év prioritása tehát a tagbővítés lesz. Ennek érdekében több, velünk szimpatizáló szervezettel is együttműködésre léptünk. CSR-szerződéseket kötöttünk mind a kkv, mind a nagyvállalati szektorban, és az ezekből befolyó pénzeket pályázati úton osztjuk szét a 41 alapszervezetünk között. Felépítettünk egy központi menedzsmentet főállású alkalmazottal és tanácsadókkal, akik segítik klubjaink munkáját. Bevezettünk egy vállalatirányítási rendszert, melynek segítségével hatékonyabbá tettük a működésünket. Minden végrehajtott módosításunk célja, hogy az egyre növekvő bürokratikus terheket levegyük klubjaink válláról. Törekvésünk, hogy pénzt, paripát tudjunk biztosítani szervezeteink számára.

A hazai vállalati, vállalkozói szektor szereplői mennyire aktívak a karitatív kezdeményezések, jószolgálati tevékenységek terén?

Meglehetősen vegyesek az eddigi tapasztalataink. Találkoztunk már olyan cégekkel, akik büszkén hirdették, hogy mennyi mindent tesznek a CSR területén, de a látszattevékenységeik mögött valójában nem volt igazi érték, csak marketing célok. Ugyanakkor, szerencsére vannak szociálisan érzékeny, könnyen hadra fogható, a jó ügyek mellé állítható cégek a nagyvállalatok és a kkv-k között egyaránt. A mi Lions-közösségünkben például működik olyan intézmény, melyet teljes mértékben a kkv-szektor adományaiból üzemeltet egy hazai klubunk. Ez egy „szülőszállás”, mely a végső stádiumú rákos gyerekek szüleinek ad szálláslehetőséget az egyik kórház szomszédságában arra az időre, amíg a gyerekek gyógykezelése zajlik. Itt összesen 10 család tud egyszerre – akár hosszútávon is – megszállni, megfelelő körülmények között, egymástól elszeparálva.

Szervezetünk idei, február 4-én megrendezett éves bálján jelentettük be, hogy a hazai legnagyobb, 1200 kkv-t tömörítő networking szervezet integrálódni fog a Lions közösségébe, vagyis ez az 1200 vállalkozó is az általunk kidolgozott jószolgálati célok mellé fog állni és csatlakozik a tagsághoz. Saját cégem 26 éve működik, és már a kezdetektől volt társadalmi szerepvállalásunk, folyamatosan próbálunk példát mutatni másoknak. Nem csinálhatjuk annyira rosszul, hiszen az elmúlt húsz év alatt öt esetben kaptam miniszteri kitüntetést. Próbálom ezt a gondolkodást meghonosítani a Lions-ban is.

Az Effekteam Egyesület új tagjaként milyen várakozásokkal tekintenek a szervezeten belüli együttműködési lehetőségekre?

Nagyon fontosnak tartjuk azt a híd-szerepet, amit az Effekteam betölt az üzleti szektor szereplői és a civil szervezetek között. Az egyesület segít a nemzetközi nagyvállalatok felé közvetíteni az itthoni igényeket, lehetőségeket és a társadalmi felelősségvállalással kapcsolatos szemléletmódot. Mivel korábban nem voltunk kapcsolatban az Effekteam tagságába tartozó cégekkel, számunkra is nagyon hasznos lesz megismerni a multik gondolkodását, hogy mikor és miért állnak egy jó ügy mellé, illetve milyen elvárásokat támasztanak a támogatott féllel szemben egy-egy projekt során. Tekintettel arra, hogy már most is futnak CSR-programjaink, elkezdtük informatikailag felkészíteni a rendszerünket, hogy minél inkább megfeleljünk a támogatói igényeknek. Kíváncsian várjuk, hogy mit gondol erről a másik oldal. Bízunk benne, hogy saját tapasztalatainkkal, kapcsolatainkkal – illetve a korábban már említett alapelvünkkel, miszerint a Lions 100%-ban arra fordítja a kapott támogatást, amire kapja – értékes tagjai lehetünk ennek a szakmai közösségnek.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!