fbpx

Ilyennek látta az Effekt 2030 díj idei pályázatát a zsűri új tagja

Ilyennek látta az Effekt 2030 díj idei pályázatát a zsűri új tagja

Horváth Áron, a CBRE Magyarország fenntarthatósági vezetője idén csatlakozott az Effekt 2030 díj szakmai zsűrijéhez. Immár túl az eredményhirdetésen és az ünnepélyes díjátadáson, a szakembert az első évi tapasztalatairól kérdeztük, és arra is kíváncsiak voltunk, hogy milyen tanácsokat adna a jövőbeni pályázók számára.

Hogyan fogadta az Effekteam megkeresését, hogy vegyen részt az Effekt 2030 díj idei pályázatának zsűrijében? Milyen személyes és szakmai okok miatt vállalta a felkérést?

Horváth Áron, a CBRE Magyarország fenntarthatósági vezetője

Hosszú múltra tekint vissza a kapcsolatom az Effekteammel. Még Magyar Adományozói Fórum néven működött, amikor megismerkedtem az egyesülettel. Úgy gondolom, hogy a szervezet a megalakulása óta jelentős és hiánypótló szerepet tölt be a hazai vállalatok közösségi befektetéseinek ösztönzésében. Egyrészt szakmailag támogatja a fenntarthatósági szempontból előremutató vállalati kezdeményezések megvalósítását, másrészt olyan platformot biztosít a felelősen gondolkodó üzleti és non-profit szereplők számára, mely lehetővé teszi a hazai és nemzetközi tapasztalatok, jógyakorlatok megosztását. Ezekhez a tevékenységekhez szervesen kapcsolódik az Effekt 2030 díj, mert a pályázat révén a vállalatok mérlegre tehetik saját felelősségvállalási, fenntarthatósági programjaikat, és a nyertesek követendő példaként szolgálhatnak más szervezetek számára is. Fenntarthatósági szakemberként különösen fontosnak tartom az egyesület szakmai törekvéseit, ezért örömmel vállaltam a felkérést.

Most, hogy lezárult az idei pályázat, és sor került a díjak átadására, hogyan összegezné az első tapasztalatait? Milyen volt a közös munka a többi zsűritaggal, illetve milyennek értékelte a benyújtott vállalati programokat?

Érdekes volt a zsűrizés folyamata, különösen a végső szakmai egyeztetés és döntés alakult izgalmasan. Bár a pályázatok elbírálásához alkalmazott szempontrendszer nagyon átfogó és minden részletre kiterjedő, mégis több esetben alakult ki élénk vita a zsűritagok között egy-egy projekt kapcsán. Szerintem nagyon hasznos, hogy ötfős testület végzi az értékelést, így mindenkinek lehetősége volt egyénileg pontozni, majd a végleges sorrend az összesített eredmény alapján alakult ki. Igaz, hogy nem mindig egyezett a véleményünk mindenben, de úgy gondolom, hogy végül sikerült szakmailag megalapozott döntést hoznunk. Természetes, hogy mindannyiunknak vannak személyes preferenciái, olyan szempontok, amiket különösen fontosnak tartunk a vállalati felelősségvállalás vonatkozásában, számomra ilyen téma például az oktatás, ahol most egyébként is tere van az üzleti szereplők aktív kezdeményezéseinek. Abban ugyanakkor valamennyien egyetértettünk, hogy – bár az eseti, projekt jellegű aktivitások is hasznosak – az Effekt 2030 díj elnyerésére csak olyan programok lehetnek esélyesek, amelyek illeszkednek az adott szervezetek stratégiájához és tevékenységéhez, és hosszabb távon is van perspektívájuk. Az idei mezőnyben jó néhány színvonalas pályázat szerepelt, amelyeken tükröződött a komplex, stratégikus gondolkodás, de további fejlődésre van szükség ahhoz, hogy a vállalatok szisztematikus társadalmi hatást tudjanak elérni.

Mit javasolna azoknak, akik már fontolgatják, hogy elindulnak a jövő évi megmérettetésen? Mire figyeljenek a pályázatok összeállítása során?

Úgy gondolom, hogy a pályázati kiírás nagyon jó iránymutatást nyújt a bírálati szempontokra vonatkozóan, így azt mindenképpen érdemes figyelmesen áttanulmányozni. Fontos, hogy már a program megtervezésekor vázolják fel, hogyan fognak érvényesülni a közösség-hatás-jövő kritériumrendszer követelményei a megvalósítás során. Törekedjenek arra, hogy a projekt összhangban legyen a vállalat alapvető stratégiájával, tevékenységével, és a szervezet belső tudására, erőforrásaira is építve próbáljon pozitív változást elérni az adott közösség életében. Lényeges, hogy ne eseti, marketingcélú akcióban gondolkodjanak, hanem olyan programot állítsanak össze, amely hosszú távon illeszkedik a vállalat stratégiájába, és képes mérhető környezeti, társadalmi hatást eredményezni. A pályázati anyag összeállításakor figyeljenek arra, hogy a megadott kérdésekre válaszolva, lényegre törően, de – amennyire lehet – adatokkal, tényekkel alátámasztva mutassák be a projektet.

Az Effekt 2030 díj idei döntőjébe jutott valamennyi program részletes leírása megtalálható esettanulmány-gyűjteményünkben, mely elérhető erre a linkre kattintva.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!