fbpx

IKEA – Újrahasznosított munkaruháiból készített textilkollekciót az IKEA

IKEA – Újrahasznosított munkaruháiból készített textilkollekciót az IKEA

Újraértelmezte a textilhulladék felhasználhatóságát és új életet adott a már nem használt, európai áruházaiból összegyűjtött munkaruháknak az IKEA. A kísérleti projekt során a svéd bútoráruházlánc arra kereste a választ, hogyan lehet második esélyt adni a használt ruháknak, és miként kezelhetők az újrahasznosítási folyamatok a saját értékláncán belül.

2020 és 2022 között az IKEA új munkatársi munkaruhákat vezetett be világszerte a vásárlói találkozópontokon, és ezzel egyidőben az európai áruházaiból összegyűjtötte a már nem használt munkaruhákat. Ez volt a kiindulópontja annak a kísérleti projektnek, amely azt vizsgálta, a használt munkaruha hogyan alakítható másodlagos nyersanyaggá, és miként lehet a vállalaton belül az újrahasznosítási folyamat összes lépését fejleszteni, a textilhulladék összegyűjtésétől az új termékek előállításáig. Így született meg a VÄXELBRUK termékcsalád, amely 2024 februárjától kapható a kijelölt európai – köztük a hazai – IKEA áruházakban.

A tizenhat textiltermékből álló kollekció kínálatában függönyök, díszpárnahuzatok, takarók és táskák is helyet kaptak. A termékek a munkaruhák újrahasznosításából keletkezett textilszálból készültek. A kívánt szín elérése és a kötelező minőségi előírások betartása érdekében ezeket a szálakat más anyagokkal, például használt PET-palackokból származó újrahasznosított poliészterrel vagy még a forgalomba kerülés előtt hulladékká vált textilanyagokkal keverték. Ahogy a már nem használt, úgy a hibás munkaruhákat is felhasználta az IKEA a termékek megalkotásához.

A kísérleti projekt során a svéd bútoráruházlánc feltérképezte az újrahasznosításban rejlő lehetőségeket és a tanulságokat levonva továbbra is keresi a hulladékkezelés és az újrafeldolgozás különböző módjait.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!