fbpx

Az IKEA a Menedék Egyesülettel együttműködve 2021-től hároméves projektet valósít meg Magyarországon a menekültek támogatására. A projekt célja, hogy a menekültek új készségeket és munkatapasztalatot szerezzenek, ezáltal könnyebben találjanak munkát az IKEA áruházakban vagy más munkaadónál. A résztvevőket abban is segítik, hogy közösségeikbe jobban beilleszkedjenek.

A programnak három rétege:
• a menekültek támogatása
• a munkatársak támogatása
• a menekültek narratívájának megváltoztatására irányuló törekvések.

A menekültek álláskereső klubokban vehetnek részt, ahol alapvető munkavállalói ismereteket szereznek és az álláskeresésben kaphatnak támogatást. A magyar nyelvórák segítségével pedig jobban megismerhetik a nyelvet és a kultúrát. A munkatársak, akik közvetlenül dolgoznak menekültekkel, képzést kapnak, hogy hogyan dolgozhatnak együtt egy más kulturális háttérrel rendelkező kollégával. Emellett további önkéntes tréninglehetőséget is nyújt a téma kapcsán.

A programnak is köszönhető, hogy a jelenlegi ukrán válság idején az átlagosnál több kolléga vesz részt a segítségnyújtásban. Az adományozások mellett önkéntes kezdeményezések alapján gyűjtés szerveződött a munkatársak között, valamint szervezett önkéntesnapokon menekülteket segítő helyszínek berendezésében, működtetésében is segít az IKEA. A program mostanra megnyílt az ukrán menekültek előtt is. A menekülteket övező narratívát az IKEA közösségi média és sajtókommunikációval igyekszik megváltoztatni a program keretében.

További információ a projekttel kapcsolatban: