fbpx

A hazai nagyvállalati önkéntesség fejlődéséről oszt meg sok hasznos tapasztalatot és érdekességet dr. Molnár Klára az Önkéntes Szemle 1. évfolyam 4. számában. Az Effekteam igazgatójának, szakmai vezetőjének írása – amelyet most itt is közreadunk – részletesen bemutatja, hogyan változott itthon a nagyvállalati önkéntesség az elmúlt 10 évben. A tanulmány elemeire, illetve mutatóira bontja az önkéntesség gyakorlatát, és áttekintő képet nyújt a tervezés, a menedzselés és az utánkövetés megvalósításáról. Az elemzés mindezek mellett bemutatja azokat a tényezőket is, amelyek hatást gyakorolhattak a hazai nagyvállalati önkéntesség fejlődésére, illetve befolyásolhatták annak alakulását.

A vállalati önkéntesség szerves része egy cég társadalmi felelősségvállalásának, melynek során a vállalat munkatársai munkaidőben vagy szabadidejükben valami fontos, értelemteli cselekvést hajtanak végre azzal a céllal, hogy hozzájáruljanak a társadalom, a közösség és az egyes emberek jóllétéhez, kiemelten abban a közösségben, melyben a cég működik. Ezáltal a vállalat – lehetőségeihez mérten – erőforrásai egy részét visszaadja a társadalom számára, miközben a munkatársaknak is megvan a lehetőségük az önkéntes projektekben való részvételre, hogy élményekkel, ismeretekkel, képességekkel stb. gazdagodjanak. Sőt, mindezeken túl a vállalat üzleti működésére – üzletmenet, reputáció, fogyasztói kapcsolatok stb. – is pozitív hatással lehet a jól tervezett és menedzselt önkénteskedés.

A tanulmány bemutatja a hazai vállalati önkéntesség főbb jellemzőit, például, hogy ez a fajta támogatási forma mennyiben kapott szerepet, hangsúlyt az évek során a többi támogatási formához képest. Továbbá, arra a kérdésre keresi a választ, hogy vajon miért vágnak bele a cégek az ilyen típusú aktivitásokba, hogy mennyire proaktívak ezen a téren és ki felel a cégen belül az önkéntesség szervezéséért. Az elemzés megvizsgálja a vállalati önkéntesség főbb mutatóit: a vállalati munkatársaknak munkaidőben vagy szabadidőben van lehetőségük másokon segíteni; ez egyéni vagy csoportos formában valósul-e meg; illetve, inkább fizikai vagy szellemi és/vagy pro bono segítségnyújtás történik-e a részükről. A tanulmány végül kitér a vállalati önkéntesség által elérhető eredményekre és hatásokra is.

A teljes tanulmány A nagyvállalati önkéntesség az elmúlt tíz évben – az Effekteam vizsgálatainkat tükrében címen letölhető erről az oldalról: https://effekteam.hu/tanulmanyok/ vagy az Önkéntes Szemle honlapjáról: https://www.onkentesszemle.hu/aktualis-2021-1-evf-4-szam/.