fbpx

Hogyan teljesítenek a Fortune 500-as vállalatok az ESG területén?

Hogyan teljesítenek a Fortune 500-as vállalatok az ESG területén?

A CECP legutóbbi Befektetés a társadalomba című kiadványa a Fortune 500-as listán szereplő vállalatok ESG-mutatóiban megfigyelhető aktuális trendeket elemzi, egyúttal felhívja a figyelmet azokra a fontos témákra és mérlegelési szempontokra, melyeket minden cégnek szem előtt kell tartania a jövőbeni prosperitás érdekében.

A világ több mint 200 legnagyobb vállalatát tömörítő CECP (Chief Executives for Corporate Purpose®) Befektetés a társadalomba című jelentésének ötödik kiadása azokat a sürgető kérdéseket és kritikus területeket világítja meg, amelyekkel a felelős működésre törekvő cégeknek és vállalatvezetőknek mindenképpen foglalkozniuk kell. Az anyag különlegessége, hogy mennyiségi és minőségi szempontból is elemzi a vállalatok aktuális célkitűzéseit. A kiadvány a Fortune 500-as vállalatok környezeti, társadalmi és vállalatirányítási (ESG) mutatóiban megfigyelhető trendeket veszi górcső alá, és az eredményeket háromféle módon mutatja be: CECP ESG Scorecard segítségével, CECP ESG-faktorelemzéssel, illetve a KPI-k (fő teljesítménymutatók) hároméves (2018-2020) medián teljesítményének elemzésével, melyet a CECP saját értékelése és egy szektorális áttekintés egészít ki.

A Befektetés a társadalomba című jelentés korábbi kiadásai már beszámoltak arról a folyamatról, melynek során a vállalatok fokozatosan átalakítják stratégiájukat és a részvényesi érdekek mellett egyre inkább előtérbe helyezik az alkalmazottak, az ügyfelek, a közösségek, a beszállítók és a befektetők igényeit. Az ESG alapú értékelés egyre szélesebb körben elfogadottá válik, így a mostani kiadvány közvetlenül elemzi az ESG KPI-ket és teljesítménytrendeket, illetve mélyebben is megvizsgálja a vállalati célkitűzéseket. A CECP immár második éve készít olyan faktorelemzést, amely feltárja, hogy az ESG-mutatók hogyan korrelálnak egymással és magyarázatot nyújt a Fortune 500-as vállalatok összesített ESG-teljesítményének változására. A CECP ezzel az Egyesült Államok 500 legnagyobb árbevételű cégének vállalati célkitűzéseit értékeli. A kiadvány a környezeti, a társadalmi és a vállalatirányítási aspektusok, az ESG-közzététel és -célmeghatározás vonatkozásában is megvizsgálja a legfontosabb KPI-ket, melyek kapcsán átfogó képet ad a vállalati szektor teljesítményéről, és rávilágít olyan mögöttes trendekre is, melyek hatással vannak a KPI-k alakulására.

A jelentés megállapításai iránymutatásként szolgálnak arra vonatkozóan, hogy az ESG szempontjából milyen tevékenységek bírnak fokozott jelentőséggel, hol van szükség további intézkedésekre és közzétételre az egyes cégek részéről, a CECP ESG Scorecard pedig lehetővé teszi, hogy a cégvezetők össze tudják hasonlítani vállalataik teljesítményét a Fortune 500-as listán szereplő társaságokéval. A CECP törekvése, hogy elemzéseivel hozzájáruljon az ESG mérőszámok széles körű integrálásához és szabványosításához, és elősegítse, hogy a vállalatok minél hatékonyabban tudjanak megfelelni valamennyi érintetti csoport igényeinek.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!