fbpx

Hivatalosan indult, ünnepléssel zárult az Effekteam taggyűlése

Hivatalosan indult, ünnepléssel zárult az Effekteam taggyűlése

Az Effekteam megtartotta éves taggyűlését, ahol a hivatalos napirendi pontokat követően izgalmas kerekasztal-beszélgetésre került sor arról, hogy a jelenleg átalakulóban lévő fenntarthatósági/ESG szabályozás várhatóan milyen hatással lesz a piacra és a vállalati működésre. Az esemény végén a résztvevők közös koccintással és tortával ünnepelték az egyesület megalapításának 18. évfordulóját.

Az Effekteam éves taggyűlésén dr. Molnár Klára igazgató örömmel számolt be arról, hogy a tagság dinamikusan növekedett a tavalyi év során, és a bővülés 2024 első öt hónapjában is folytatódott, ami összhangban van azzal a szereppel, melyet a szervezet szakmai hálózatként és platformként igyekszik betölteni a hazai társadalmi, közösségi befektetések területén. Az egyesület 2023-ban 9 tudásmegosztó eseményt – 2 workshopot, 3 munkacsoport-találkozót, 2 akadémiát és egy konferenciát – rendezett, melyek mintegy 500 érdeklődő tájékozódását segítették a társadalmi felelősségvállalás, a fenntartható működés és az ESG-szabályozás témáival összefüggésben. Az év során megjelentetett szakmai publikációk között 16 esettanulmány és 10 szektorális kutatás szerepelt.

Tanácsadó és fejlesztő szervezetként az Effekteam tavaly 14 nagyvállalat támogatási és önkéntes gyakorlatát tette hatékonyabbá, időt és pénzügyi kapacitást spórolva a társaságok számára. Egyebek mellett segítséget nyújtott vállalati CSR és társadalmi befektetési stratégia kialakításában, konkrét projektek megtervezésében, vállalati támogatások menedzselésében és önkéntes programok lebonyolításában, közreműködött társadalmi projektek eredmény- és hatásmérésében, piacelemzések, benchmarking riportok készítésében, valamint vállalati képzések, tréningek megszervezésében.

Amint arról Molnár Klára beszámolt, az egyesület idén is folytatja a hazai cégek körében már ismert és kedvelt tanácsadási és szakmai platformtevékenységeit, illetve ezek mellett további korszerű megoldásokkal is igyekszik támogatni tagvállalatait és partnereit. Ez utóbbira jó példa az a közös ESG-CSRD felkészítő műhely, melyet a szervezet a denxperttel és a BGE-vel együttműködésben indított. A speciális gyakorlatorientált program résztvevői nemzetközileg elismert szakértők és mentorok segítségével készülhetnek fel az ESG-törvény követelményeire és a CSRD-alapú fenntarthatósági jelentéstétel folyamatára.

Miután a tagszervezetek képviselői elfogadták az egyesület 2023-as szakmai és pénzügyi beszámolóját, valamint 2024-es szakmai és pénzügyi terveit, illetve megválasztották az elnökség és a felügyelőbizottság új tagjait, szakmai kerekasztal-beszélgetésre került sor. Bolyán Róbert, az UniCredit Bank Social Impact Banking területének vezetője arról kérdezte a meghívott szakembereket, hogy a jelenleg átalakulóban lévő fenntarthatósági/ESG szabályozás várakozásaik szerint milyen hatással lesz a piacra és a vállalatok működésére. Az eszmecserében részt vett Urbán Nóra, a Mazars szenior menedzsere, Jenei Attila, az EY denkstatt partnere és Szűcs-Winkler Róbert, a denxpert alapító-ügyvezetője.

A kerekasztal-beszélgetést követően az Effekteam csapata és a tagvállalatok képviselői közösen emlékeztek meg az egyesület megalapításának 18. évfordulójáról. Molnár Klára felelevenítette, hogy a szervezet az indulása óta kíséri a hazai cégeket, kezdetben az adományozás, később a CSR és a társadalmi befektetések, az utóbbi időben pedig a felelős vállalati működés, a fenntarthatóság és az ESG útján. Az eltelt időszak során az egyesület 245 kutatásban és publikációban mutatta be a társadalmi befektetések és felelősségvállalás, valamint az ESG helyzetét; 120 szakmai eseményen járta körbe a társadalmi fenntarthatóság és felelősségvállalás, illetve az ESG témáját; az Effekt 2030 díjra pedig 310 pályázat érkezett be, melyek közül 187 projekt részesült elismerésben. Eddigi fennállása alatt az Effekteam 307 társadalmi felelősségvállalással kapcsolatos tanácsadói folyamatot menedzselt nagyvállalati ügyfeleknek; 961 millió forintnyi vállalati közösségi befektetés hatékony hasznosításában működött közre; 2639 ügy támogatása által segítette a hazai civil szervezeteket, startupokat, kkv-kat és magánszemélyeket; illetve 9381 szervezetet mozgósított az általa menedzselt vállalati pályázati projekteken keresztül. A taggyűlés résztvevői közös koccintással és tortázással ünnepelték a jeles évfordulót és az elért szakmai eredményeket.

Az eseményen elhangzott kerekasztal-beszélgetésről részletes összefoglaló készül, mely hamarosan elérhető lesz a honlapon.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!