fbpx

Hisszük, hogy egy kis figyelmesség csodákra képes

Hisszük, hogy egy kis figyelmesség csodákra képes

2016 óta dolgozik együtt az Effekteam a Tescóval az „Ön választ, mi segítünk” programja keretében. A pályáztatásról, a pályázatokról és a közös együttműködésről Nagy-Peidl Adriennel a Tesco közösségi kapcsolatok menedzserével beszélgettünk.

Miért ebben a formában támogattok (pályázat)? Miért jó ez a forma? 

Nagy-Peidl Adrienn
Közösségi kapcsolatok menedzser
Tesco-Global Áruházak Zrt.

„Hisszük, hogy egy kis figyelmesség csodákra képes” – ez alapértékeink egyike a Tescónál. Meghatározza, mit teszünk nap mint nap munkatársainkért, a nekünk otthont adó több száz közösségért és vásárlóink millióiért. Ez az alapja Little Helps Plan Közösségi Stratégiánknak is, mely irányt mutat abban, miként segít kezelni a Tesco a vásárlói, munkatársai és közösségei számára legfontosabb társadalmi és környezetvédelmi problémákat.

A közösségi stratégiánk egyik kiemelt eleme, hogy pozitív társadalmi és gazdasági hozzájárulásunkkal teszünk azoknak a helyi közösségeknek a fejlődéséért, ahol jelen vagyunk. Úgy gondoljuk, hogy erre az egyik legjobb módszer a helyi szervezetek, kezdeményezések felkarolása és támogatása pályázati program keretében. Emiatt hoztuk létre az „Ön választ, mi segítünk” pályázati programunkat 2016-ban. Ez a forma lehetővé teszi, hogy azokat az ötleteket, projekteket támogathassuk, amelyek valóban fontosak a helyi közösségeknek – azaz vásárlóinknak és munkatársainknak.

Miért éppen a pályázatban hivatkozott célt és fókuszt választottátok? Hogyan illeszkedik ez a vállalat tevékenységéhez, melyek a kapcsolódási pontok?

A helyi közösségek támogatása kiemelten fontos a Tesco felelősségvállalási stratégiájában. A pályázati témaköröket is ennek szellemében határoztuk meg – olyan területeken várjuk a pályázatokat, melyek elősegítik a közösségi élet fellendítését, hosszú távon is támogatják a helyi közösségek virágzását. Fontos számunkra ugyanakkor, hogy a kezdeményezések minden esetben közösségi munkában, a közösség bevonásával valósuljanak meg, akár tescós önkéntesek segítségével.

Hogyan látjátok a pályázókat, mennyire vagytok elégedettek a beadott pályázatok minőségével?

A pályázati program elmúlt 6 fordulója során közel 700 projekt valósul(t) meg a Tesco támogatásának segítségével. A támogatások magas számának köszönhetően számos magas színvonalú kiemelkedő pályázattal találkoztunk. Ugyanakkor sajnos az ellenkezőjét is tapasztaltuk – a jó szándék és tenni akarás nem mindig párosul kellő ismerettel a pályázatírás terén. Igyekszünk szakmai segítséget nyújtani a szervezeteknek a pályázatírás terén is – az egyes pályázati kérdéseknél példák segítségével mutatjuk be, mit érdemes hangsúlyozniuk, emellett egy rövid útmutatót is összeállítottunk arról, mire kell figyelniük a pályázati adatlap kitöltése során.

Látható-e valamiféle trend, milyen témakörben érkeznek elsősorban pályázatok és mire kérnek főleg támogatást a szervezetek?

Nagyon népszerűek a különböző közösségi terek, parkok felújítására, megszépítésére, zöldítésére irányuló kezdeményezések. Emellett számos oktatási intézménytől, főként óvodától érkezik pályázat játszóterek felújítására, az eszközpark bővítésére. Az elmúlt években sokan pályáztak például óvodai mezítlábas ösvények létesítésével.

Hogyan értékelitek, milyen eredményeket és hatásokat értek el az általatok odaítélt támogatások? Ki tudtok-e emelni olyan programokat, aminek valóban mérhetően, láthatóan nagy hatása volt?

A pályázati program célja, hogy hosszú távon is mérhető pozitív hatást gyakoroljunk a közösségek életére. Ugyanakkor látjuk, hogy a szervezetek alapvető erőforrás problémákkal küzdenek – több pályázat is irányult olyan eszközök beszerzésére, amelyek adott esetben a szervezet fennmaradását is lehetővé teszik.

A pályázati program évi kétszeri meghirdetése lehetővé teszi hosszabb távú, akár éveken át tartó projektek megvalósítását, melyekhez a Tesco szakaszosan biztosítja a támogatást. Előnyben részesítjük ezeket a kezdeményezéseket, ugyanakkor látjuk, hogy a civil szervezetek nehézkesen terveznek hosszabb távra az erőforrások hiánya miatt.

Több szervezet rendszeresen pályázik hozzánk, viszont kevés olyan van közülük, aki nagyobb projektbe szeretne belevágni, azt tovább fejlesztve évről évre. Inkább kisebb, rövid távon kivitelezhető projektekben gondolkodnak – igyekszünk ezt a szemléletet is formálni a jövőben.

Ugyanakkor nem célunk felülbírálni, hogy mely kezdeményezések fontosak valójában egy adott közösségben – hisz azért hoztuk létre a programot, hogy teret és lehetőséget biztosítsunk a legapróbb kezdeményezések megvalósulásának is – legyen szó akár egy játszótér felújításáról vagy egy közösségi fitnesz park létrehozásáról.

Sikerként értékeljük azt is, hogy a szavazási szakaszban minden negyedik vásárlónk voksol a helyi kezdeményezések legjobbjaira áruházainkban – ezzel aktív részesévé válva a helyi közösség életének. 

Mit üzennétek úgy általánosságban a pályázóknak, mire figyeljenek elsősorban, ha egy nagyvállalathoz pályáznak?

Ha szigorúan a szakmaiságot és a formai követelményeket vesszük figyelembe, akkor azt javasolnám, hogy szánjanak kellő időt és energiát a pályázati anyag összeállítására és a kapcsolódó dokumentumok beszerzésére. Sokszor találkozunk hiányos vagy kidolgozatlan pályázattal, mely nagyban befolyásolja a beadott anyag minőségét, függetlenül attól, hogy mennyire jó az alapötlet, melynek megvalósítására támogatást igényelnek.

Ha ettől egy kicsit elrugaszkodunk, akkor pedig azt üzenném a pályázóknak, hogy merjenek nagyot álmodni – nagyra értékeljük a kreatív, ötletes, a megszokottól eltérő pályázatokat.

Mióta dolgoztok együtt az Effekteam csapatával, miért választottátok őket? Miben nyújtják a legnagyobb segítséget? Miért fontos a velük való együttműködés?

2011 óta állunk kapcsolatban az Effekteam csapatával, és 2016-tól a közreműködésükkel működtetjük az „Ön választ, mi segítünk” pályázati programunkat. Napi szintű szakmai támogatásuknak köszönhetően a pályázati program lebonyolítása mindig gördülékenyen zajlik, és segítségükkel biztosítjuk a pályázatok független szakmai bírálatát is. Az elmúlt négy évben nélkülözhetetlen segítséget nyújtottak számunkra a programhoz kapcsolódó szerteágazó adminisztrációs teendőkben is.

Miért tartjátok fontosnak, hogy tagjai legyetek az Effekteamnek?

Az Effekteam közösség tagjaként rendszeresen lehetőségünk nyílik más vállalatokkal és szervezetekkel megosztani a jó felelősségvállalási gyakorlatokat. A life long learning szerencsére garantált ezen a területen, és szakemberként ennél nagyobb kihívásra talán nincs is szükségünk.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!