fbpx

Három éve érkezett a vállalati szektorból az Effekteam operatív menedzsere

Három éve érkezett a vállalati szektorból az Effekteam operatív menedzsere

Csider Gyöngyvér három évvel ezelőtt csatlakozott az Effekteam csapatához. Vállalati környezetből érkezett a nonprofit szektorba, ami önmagában is komoly váltást jelentett, ráadásul egy olyan időszakban kapcsolódott be az egyesület munkájába, amikor maga a szervezet is jelentős változásokkal nézett szembe. Az Effekteam operatív menedzserével az egyesületnél szerzett tapasztalatairól, személyes élményeiről beszélgettünk.

Egyetemi tanulmányaidat követően először egy hazai kisvállalatnál, majd egy multinacionális cégnél dolgoztál. Miért döntöttél mégis úgy, hogy átigazolsz a civil szektorba?

Az évek során egyre nagyobb igény alakult ki bennem arra, hogy olyan tevékenységet végezzek, ami nem csak egyetlen ember mindennapi munkáját segíti és nem feltétlenül a profitra helyezi a hangsúlyt. Akkor még nem tudtam pontosan, hogy mit is szeretnék csinálni, azt viszont igen, hogy egy olyan szervezetnek szeretnék a tagja lenni, amely valamilyen módon hozzájárul a társadalom fejlődéséhez, amelynek valamilyen társadalmi haszna van. Ezért is örültem, amikor megismerkedtem az Effekteammel, mert az egyesület tevékenysége első pillantásra olyannak tűnt, amivel szívesen foglalkoznék.

Mi volt az, ami leginkább felkeltette az érdeklődésedet?

Alapvetően szimpatikus volt az egyesület küldetése: az, hogy a pozitív társadalmi és környezeti változások elősegítéséért dolgozik, és e cél érdekében igyekszik összefogni és szakmailag támogatni az üzleti élet és a nonprofit szektor felelősen gondolkodó és tenni akaró szereplőit. Ami különösen felkeltette az érdeklődésemet, az a rendkívül változatos tevékenység volt, amivel a szervezet foglalkozik. Épp az ideérkezésem idején vette fel az egyesület az Effekteam nevet, mert a működése addigra már jelentősen túlmutatott az adományozáson, amire a korábbi (Magyar Adományozói Fórum) elnevezés utalt. Izgalmasnak tűnt számomra az a sokféle szolgáltatás és még annál is több szakmai platformtevékenység, amit a szervezet kínál a vállalatoknak és a civileknek egyaránt.

Az elmúlt három év során mi volt számodra a legmeghatározóbb élmény vagy tapasztalat?

Első helyen azt emelném ki, ahogyan az Effekteam a pandémia okozta kihívásokra reagált. A járvány kirobbanásakor egyik napról a másikra megváltozott minden, és az újfajta helyzethez minél gyorsabban alkalmazkodnunk kellett. Szerencsére a szervezeten belül olyan hatékony a munkaszervezés, hogy nem okozott gondot teljes home office-ra és online kapcsolattartásra átállni. A több hónapos fizikai távolság ellenére is gördülékenyen tudtunk együtt dolgozni, sőt még inkább összekovácsolódtunk, összetartóbb csapattá váltunk. Természetes, hogy a pandémia kezdetén volt egy átmeneti leállás az együttműködések területén, hiszen először minden szervezetnek a saját működését kellett a megváltozott körülményekhez igazítania. Ezt követően azonban sikerült mindenkivel onnan folytatnunk a közös munkát, ahol abbahagytuk, köszönhetően azoknak a stabil szakmai és bizalmi alapoknak, amiket az Effekteam 2010 óta lefektetett.

Miben változtál, hogyan fejlődtél az itt eltöltött időszakban?

Annak idején vegyes érzésekkel érkeztem az Effekteamhez. Eleinte voltak kétségeim azzal kapcsolatban, hogy vajon jó döntést hoztam-e, amikor váltottam, hiszen korábban 5 éves tapasztalatot szereztem vezetői asszisztensként, a civil szektor és a társadalmi felelősségvállalás azonban teljesen új terület volt számomra. Ennek ellenére minél inkább kezdtem átlátni a témát, annál inkább egyértelművé vált számomra, hogy jó helyen vagyok, és az Effekteamnél olyan munkát végezhetek, ami érdekel és motivál. Az itt eltöltött évek alatt sokféle tapasztalattal és ismerettel gazdagodtam. A szakmai konferenciáinkon számos szakértő vesz részt panelbeszélgetésekben vagy előadóként, emellett workshopjainkon és munkacsoport üléseinken is rengeteg információ hangzik el a vállalati felelősségvállalás és a fenntarthatóság témája kapcsán. Mivel az egyesület hidat képez a civil és a vállalati szektor között, ezért bizonyos mértékig mindkét szektorra rálátásunk nyílik, különféle nézőpontokat ismerünk meg. Operatív menedzserként részt veszek a szervezet mindennapi operatív feladataiban, emellett pályáztatási projektjeinkkel is sok munkaórát töltök el. Elmondhatom tehát, hogy mind szakmailag, mind emberileg sokat fejlődtem az elmúlt három évben.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!