fbpx

Gőzerővel folyik a munka az Effekteam, a denxpert és a BGE által közösen indított ESG-CSRD felkészítő műhelyben

Gőzerővel folyik a munka az Effekteam, a denxpert és a BGE által közösen indított ESG-CSRD felkészítő műhelyben

Megkezdődött a CSRD-alapú fenntarthatósági jelentést készítő szakemberek képzése az Effekteam Egyesület, a denxpert EHS&S és a Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE) közös ESG-CSRD felkészítő műhelyében. A 6 hetes gyakorlatorientált program résztvevői nemzetközileg elismert szakértők és mentorok segítségével készülnek fel az ESG-törvény követelményeire és a CSRD-alapú fenntarthatósági jelentéstétel folyamatára. A műhely a jövőben rendszeresen meghirdetésre kerül, és a BGE hivatalos tanúsítványt állít ki a speciális képzést elvégzők számára.

Az utóbbi években egyre nagyobb nyomás nehezedik a vállalatokra, hogy működésük során tartsák szem előtt a fenntarthatóság fontosságát. Tavaly hatályba lépett az EU vállalati fenntarthatósági jelentési irányelve (CSRD) és elfogadták a fenntarthatósági jelentési szabványokat (ESRS), idén januárban pedig megjelent a hazai ESG-törvény is.

Az Effekteam – annak érdekében, hogy minél hatékonyabb szakmai támogatást tudjon nyújtani a cégek számára – a denxperttel és a BGE-vel együttműködésben létrehozta az ESG-CSRD felkészítő műhelyt, ahol az érdeklődők megismerhetik az ESG-törvény követelményeit és megszerezhetik a CSRD-alapú fenntarthatósági jelentéstétel megvalósításához szükséges tudást. A résztvevők nemzetközileg elismert szakértők és mentorok közreműködésével, lépésről lépésre sajátíthatják el a CSRD szerinti fenntarthatósági jelentéstétel folyamatát, melyhez hatékony, felhasználóbarát adatgyűjtő szoftvert is igénybe vehetnek. A program nagy hangsúlyt fektet mind az elméleti tudás, mind a gyakorlati tapasztalatok megszerzésére, illetve lehetőséget kínál az önálló projektmunkára és a közös tanulásra, tapasztalatcserére is.

A jelenleg zajló kurzus első tematikus napján dr. Molnár Klára, az Effekteam igazgatója, szakmai vezetője adott áttekintést az ESG kontextusáról, megismertette az érdeklődőket a fenntarthatósági kihívásokra adott válaszokkal, illetve bemutatta a vonatkozó nemzetközi és hazai szabályozás építőköveit. Tolnai Krisztián, a Pénzügyminisztérium Könyvvizsgálói és Hatósági Osztályának vezetője a CSRD-alapú fenntarthatósági jelentéstétel nemzetközi és hazai szabályozásának gyakorlati tudnivalóit foglalta össze. Dr. Udvari Jesszika, a budlegal partnere és ügyvédje a nemzetközi és hazai ESG szabályozás részleteit világította meg, majd Csonka Anna, a denxpert senior fenntarthatósági szakértője a fenntarthatósági jelentéstétel bevezetésének lehetőségeit és kihívásait elemezte, early adapterek és jó gyakorlatok bemutatásával.

A második alkalom során a kettős lényegesség elmélete és gyakorlata került terítékre. Csonka Anna, a denxpert senior fenntarthatósági szakértője vezette végig a jelenlévőket a kettős lényegességi elemzés módszertanán. A vállalati szakemberek foglalkoztak a stakeholderekkel, a kockázatok, lehetőségek és hatások azonosításával, illetve megismerték a denxpert ESG szoftverét, mely a törvény által előírt fenntarthatósági jelentés készítéshez szükséges adatgyűjtésben nyújt számukra segítséget. A továbbiak során a résztvevők a gyakorlatban is elvégzik a kettős lényegességi elemzést, és tapasztalataikról egymásnak is beszámolnak a következő személyes találkozás alkalmával.

A tematikus napok május 21-én és június 5-én folytatódnak. A személyes alkalmak között mentorok segítik az ismeretek elmélyítését, válaszolnak a felmerülő kérdésekre és támogatják a résztvevőket abban, hogy egyéni fejlődési és bevezetési utakat alakíthassanak ki. Mivel a műhely résztvevői egyúttal egy támogató szakmai közösség tagjaivá válnak, így egymással is megoszthatják tapasztalataikat és inspirálódhatnak más vállalatok gyakorlatából. Ez a közösségi megközelítés lehetővé teszi számukra, hogy mélyebben megértsék a CSRD direktíva jelentőségét és alkalmazását, illetve ösztönzi őket a folyamatos tanulásra és fejlődésre.

További információ az ESG-CSRD felkészítő műhelyről: https://effekteam.hu/csrd-muhely/

Iratkozzon fel hírlevelünkre!