fbpx

Pályáztatás: a vállalati források elosztásának hatékony eszköze

Pályáztatás: a vállalati források elosztásának hatékony eszköze

Az Invitech 2010-ben hozta létre az InnoMax díjat, amelyet idén immár 12. alkalommal hirdetett meg. Az innovációs díjra a kezdetek óta pályázat útján lehet nevezni, melynek lebonyolítása az Effekteam Egyesület szakmai közreműködésével valósul meg. Hladics Orsolyával, a társaság ügyfélmarketing vezetőjével arról beszélgettünk, hogyan fejlődött a pályázat az évek során, miért tartják ideálisnak ezt a támogatási formát, és miben jelent segítséget számukra az Effekteam szakértelme.

Milyen céllal alapította az Invitech az InnoMax díjat, és azóta miként változott, fejlődött a pályázat?

Hladics Orsolya, az Invitech ügyfélmarketing vezetője
Hladics Orsolya, az Invitech ICT Services Kft. ügyfélmarketing vezetője

Eredetileg az volt a törekvésünk, hogy felhívjuk a figyelmet a fejlődőképes, innovatív és a gyorsan változó piaci körülmények között is helytálló cégekre, lehetővé téve számukra, hogy megmutassák magukat a szélesebb közönségnek és az általuk kivitelezett projektekkel további forrásokhoz jussanak. A korai évek tapasztalatai után a civil szféra támogatására helyeződött a hangsúly, és 2014-től a nonprofit szervezetek már olyan, még meg nem valósult projektötletekkel is pályázhattak, melyek létrehozásához társaságunk nyújtott anyagi és szakmai segítséget. Fokozatosan átalakult tehát az InnoMax szellemisége, és a közérdeket szolgáló innováció támogatása került előtérbe. Ennek oka egyrészt az volt, hogy a korszerű eszközök biztosítása és a naprakész tudás átadása elsősorban a nonprofit szervezetek esetében eredményezett komoly előrelépést, másrészt azzal is tisztában voltunk, hogy milyen forráshiánnyal küzd a szektor, ezért 2018-tól már kizárólag a civil szféra szereplőinek támogatására fókuszáltunk. Azóta ezt a koncepciót visszük tovább, erre a célcsoportra írjuk ki a pályázatot. Igyekszünk hozzájárulni, hogy a modern informatikai és telekommunikációs megoldások a nonprofit szervezetek és az általuk segített társadalmi csoportok számára is elérhetővé váljanak.

Kik és milyen projektekkel nevezhetnek a díjra?

Az esélyegyenlőség, a fenntarthatóság, az egészség, az oktatás és a kultúra terén várjuk a civilek innovatív ötleteit, és örömmel látjuk, hogy évről évre egyre színvonalasabb, egyre összetettebb projektek születnek. Külön kategóriaként idén is meghirdettünk eszközbeszerzésre vonatkozó pályázatot, hiszen a koronavírus-járvány következtében különösen megnőtt az igény az ilyen jellegű támogatásokra, azonban elsősorban olyan projektötleteket szeretnénk díjazni, melyek szélesebb társadalmi rétegeknek kínálnak valamilyen digitális platformot, infokommunikációs megoldást.

Milyen ötletek, fejlesztések valósultak már meg az Invitech segítségével?

Az elmúlt években mintegy harminc projektötletet valósítottak meg a pályázó nonprofit szervezetek társaságunk támogatásával. Ezek között szerepelt önkéntes tűzoltókat segítő riasztórendszer, internetes jelnyelvoktatási program, akadálymentesített online vizsgáztató szoftver, interaktív energia- és klímatudatossági szemléletformálási program, iskolások számára is hozzáférhető drónprogramozási fejlesztés, hátrányos helyzetű gyermekek tanulását segítő online felület, interaktív fizikalabor, illetve az ember és a természet jobb kapcsolatát elősegítő tudástár is – hogy csak néhány példát említsek a nyertes pályaművek közül.

Miért pályázat útján választják ki a támogatásra kerülő projekteket? Milyen előnyöket, lehetőségeket kínál ez a megoldás?

A pályázat által egyrészt sokkal több civil szervezethez jut el az InnoMax díj híre, szélesebb körben értesülnek a támogatás lehetőségéről, másrészt számunkra is nagyobb a merítés, mivel folyamatosan változnak a pályázó szervezetek és a benevezett projektek. A pályázati kiírás egyértelműen meghatározza a pályázat benyújtásának menetét, az értékelés folyamatát és a támogatás igénybevételének feltételeit, így mindenki számára világos és áttekinthető a rendszer. A beérkező projektek között valódi verseny alakul ki, hiszen a pályamunkák komoly előszűrésen mennek keresztül, majd szakmai zsűri értékeli és választja ki azokat a támogatásra érdemes ötleteket, amelyekre aztán a nagyközönség is szavazhat.

Az Effekteam a kezdetek óta részt vesz a nonprofit szervezeteknek kiírt pályázat lebonyolításában. Az Invitech számára miért fontos az egyesület szakmai közreműködése?

Az a tudás és tapasztalat, amit az Effekteam a hosszú évek alatt felhalmozott, felbecsülhetetlen a közös munka során. Az egyesület szakemberei a teljes folyamatot végigkísérik, a pályázat kereteinek, feltételeinek meghatározásától kezdve a díj meghirdetésén, a civil szervezetek tájékoztatásán, bevonásán, a kapcsolódó adminisztratív feladatok és előszűrések elvégzésén keresztül a projektek elbírálásáig, a nyertesek kiválasztásáig, beszámoltatásáig és az eredmények kiértékeléséig. Amellett, hogy stábot és megfelelő szakértelmet biztosítanak számunkra, egyfajta hidat is jelentenek a civil szférához, mert jól ismerik a szektort és annak szereplőit, így a pályázók jelentős részét, sőt gyakran az egyes projekteket is. Ez a közvetlen kapcsolat megkönnyíti, hogy mi is pontosabb képet kapjunk a rendelkezésre álló lehetőségekről, a felmerülő igényekről, és a pályázatot ezek mentén fejlesszük tovább.

Egyértelmű, hogy a pályázóknak milyen nagy segítséget jelent az Invitech támogatása, de a társaság szempontjából mi az InnoMax valódi jelentősége?

Az InnoMax egyik fontos üzenete, hogy ha valaki a digitalizáció segítségével akar előrelépni, számíthat az Invitechre. Úgy gondoljuk, hogy felelős infokommunikációs szolgáltató nagyvállalatként kötelességünk felkarolni azokat a nonprofit szervezeteket, akiknek forrásra, eszközre vagy szakértelemre van szükségük ezen a területen. Jó érzés, hogy hozzájárulhatunk számos innovatív ötlet megvalósulásához, és elősegíthetjük, hogy a modern technológia nyújtotta lehetőségek minél szélesebb körben váljanak elérhetővé.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!