fbpx

ESG a gyakorlatban: A középkori romoktól a karbonsemleges működésig

ESG a gyakorlatban: A középkori romoktól a karbonsemleges működésig

Miként függ össze egymással a vállalati transzformáció, a karbonsemleges működés, a csomagolásmentes termékek, az újrahasználható göngyölegek és a felújított középkori romok? És hogyan kapcsolódnak mindezek az ESG-hez? A részletekre fény derül az Effekteam június 14-i interaktív workshopján, ahol bemutatkoznak az Effekt 2030 díj legutóbbi döntős projektjei.

Hagyomány, hogy az Effekteam Egyesület az Effekt 2030 – az ESG megoldások díjának meghirdetésével párhuzamosan workshopokat szervez, ahol a résztvevők testközelből ismerhetik meg az előző év legjobb vállalati programjait. A döntős cégek szakemberei bepillantást nyújtanak a projektek kulisszatitkaiba és válaszolnak az érdeklődők kérdéseire.

Belecz Péter, a Market Építő Zrt. ROM Vándor programigazgatója az építőipari vállalat CSR tevékenységének zászlóshajóját mutatja be, melynek célja különleges középkori építészeti örökségeink megóvása, azok szakszerű helyreállításával és a romok környezetének megújításával. A hosszú távra tervezett ROM Vándor program 2021-ben vette kezdetét több mint 100 pusztulásra ítélt romemlék feltérképezésével, melyek közül előzetesen 12-t választottak ki. Az egyes helyszínek mintegy 20-50 millió forintos finanszírozást igényelnek a vállalattól, és a bevont szakértők mellett számos feladatot a cég önkéntes munkatársai végeznek. A 2022-ben felújított XIII. századi Töki Romtemplom falszövetét a környéken összegyűjtött eredeti kövek felhasználásával erősítették meg. Az Aszófőnél található Kövesdi Romtemplom munkálatai során több új, jelentős tudományos eredmény is született. A program fontos törekvése, hogy közelebb hozza az emberekhez ezeket a helyeket, ahová minőségi szabadidős programokat szervezhetnek.

Blahunka Erzsébet, a Continental Automotive Hungary Kft. fenntarthatóság és ESH vezetője a vállalat stratégiai projektjéről nyújt áttekintést. A Green Plant Projekt célja, hogy a cég 2040-re elérje a 100%-ban karbonsemleges saját működést, 2050-re pedig a 100%-ban kibocsátásmentes gyártást. Ennek érdekében először a saját gyártása során felhasznált primer energiahordozókat vette górcső alá, és azon dolgozik, hogy zöld energiát használjon fel, és abból is csak annyit, amennyit feltétlenül szükséges. A második nagyobb cél a telephely által felhasznált energia forrása. Itt sikerült megvalósítani, hogy a cég 2020 óta már kizárólag zöld elektromos energiát használ fel. A harmadik törekvés a gyártást támogató tevékenységeket érinti. Ennek kapcsán a vállalat a beszállítók karbonsemlegességére fókuszál, illetve olyan kiegészítő tevékenységekre, mint például saját munkavállalóinak üzleti utazásai, vagy egyéb közlekedése, a céges autópolitika, vagy a hulladékkezelés, mely tevékenységek mind hozzájárulhatnak a karbonsemlegességgel kapcsolatos célok eléréshez.

Kanyó Roland, a dm Kft. szortiment és PR menedzsere a drogérialánc Csomagolásmentesen a fenntartható jövőért! programjának eredményeiről számol be, melynek célja, hogy fenntartható megoldásokat kínáljon a vásárlók számára. A dm a hazai drogériák közül elsőként, országosan 24 üzletében állított üzembe utántöltő állomásokat, melyekből csomagolásmentesen vásárolhatnak öko termékeket a fenntartható alternatíva iránt érdeklődők. Az utántöltő állomásokból kétféle mosógélt és kétféle textilöblítőt csapolhatnak a vásárlók. Ezek a termékek amellett, hogy organikus, kizárólag környezetbarát alapanyagokból készülnek és állatkísérlet-mentesek, magas minőségű mosó- és tisztítóhatással is rendelkeznek. A fenntarthatóság jegyében üres flakonokat nem árusít a dm az utántöltéshez, így először egy polci terméket lehet megvásárolni a kijelölt termékkörből, majd a kiürült flakont lehet az automatából újratölteni.

Szabó Krisztina, az Auchan Magyarország Kft. multiforma fejlesztési felelőse és élelmiszermentés koordinátora a Vállalati transzformáció a „G” pillér mentén elnevezésű program lényegét foglalja össze a június 14-i workshopon. Az Auchan hosszú ideje következetes fenntarthatósági stratégiát folytat, mert azt vallja, hogy a kereskedelemnek kötelessége a környezetvédelem és a fenntartható élelmezés kérdésében is komoly lépéseket tenni. Mivel megannyi vásárlóval áll napi kapcsolatban, jelentős szemléletformáló hatása is van, amivel szeretne tudatosan élni. Fontosnak tartja, hogy ezeket a célkitűzéseket partnereivel szoros együttműködésben érje el. Ezért kidolgozta 2025-ig terjedő ESG stratégiáját, melynek keretében mindhárom pillért – környezetei, társadalmi és vállalatirányítási területeket – jelentősen megerősítette. Az Auchan programja a vállalati transzformációt a vállalatirányítási pillér alakulásának aspektusain keresztül mutatja be, ugyanis ez a pillér a legnehezebben megfogható, viszont kiemelt jelentőséggel bír az egész cég működése szempontjából.

Zsilkina Lívia, a Tesco-Global Zrt. közösségi és CSR menedzsere arról számol be, hogy a vállalat hogyan tudja csökkenteni a környezeti terhelést a hulladék mennyiségének visszaszorításával, illetve hogyan küzd a Fenntartható csomagolási megoldásokkal a klímaváltozás ellen. A körforgásos gazdaság jegyében a Tesco átállt az újrahasználatra a ruházati és a zöldség-gyümölcs osztályain is. Ha a vásárlóknak nincs szükségük a ruházati termékek mellé kapott vállfákra, akkor az áruházlánc összegyűjti azokat, elszállítja a hulladékkezelő egységbe, majd tisztítás után újabb termékeket juttat el rajtuk az üzletekbe. A Tesco – a hazai élelmiszer-kiskereskedők közül elsőként – évi több mint 10 millió darabos nagyságrendben vezetett be többször felhasználható, lapra csukható göngyöleget, mellyel a szállítás során jelentősen növelhető a helykihasználás és csökkenthető a CO2-kibocsátás.

Az Effekteam június 14-i interaktív workshopjának résztvevői további érdekes részleteket is megtudhatnak a bemutatkozó vállalati projektekről és feltehetik kérdéseiket a meghívott előadóknak, sőt egymással is tapasztalatokat cserélhetnek a különféle vállalati ESG megoldások és az Effekt 2030 díj pályázata kapcsán.

A június 14-i szakmai eseményről, illetve a június 28-i workshopról bővebb program és jelentkezési lehetőség itt érhető el: https://effekteam.hu/esg-workshopok/

Iratkozzon fel hírlevelünkre!