fbpx

Eredményesen zárult a tavaszi kurzus az Effekteam, a denxpert és a BGE közös ESG-CSRD felkészítő műhelyében

Eredményesen zárult a tavaszi kurzus az Effekteam, a denxpert és a BGE közös ESG-CSRD felkészítő műhelyében

Befejeződött az első kurzus az Effekteam Egyesület, a denxpert EHS&S és a Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE) közös ESG-CSRD felkészítő műhelyében, ahol 6 héten át zajlott a CSRD-alapú fenntarthatósági jelentést készítő szakemberek képzése. A program résztvevői nemzetközileg elismert szakértők és mentorok segítségével készültek az ESG-törvény követelményeire és a CSRD-alapú fenntarthatósági jelentéstétel folyamatára. A pozitív visszajelzések alapján a műhely a jövőben is meghirdetésre kerül, a következő kurzus idén ősszel indul.

Az utóbbi években egyre nagyobb nyomás nehezedik a vállalatokra, hogy működésük során tartsák szem előtt a fenntarthatóság fontosságát. Tavaly hatályba lépett az EU vállalati fenntarthatósági jelentési irányelve (CSRD) és elfogadták a fenntarthatósági jelentési szabványokat (ESRS), idén januárban pedig megjelent a hazai ESG-törvény is.

Az Effekteam – annak érdekében, hogy minél hatékonyabb szakmai támogatást tudjon nyújtani a cégek számára – a denxperttel és a BGE-vel együttműködésben létrehozta az ESG-CSRD felkészítő műhelyt, ahol az érdeklődők megismerhetik az ESG-törvény követelményeit és megszerezhetik a CSRD-alapú fenntarthatósági jelentéstétel teljesítéséhez szükséges tudást. A résztvevők nemzetközileg elismert szakértők és mentorok közreműködésével, lépésről lépésre sajátíthatják el a CSRD szerinti fenntarthatósági jelentéstétel folyamatát, melyhez hatékony, felhasználóbarát adatgyűjtő szoftvert is igénybe vehetnek. A program nagy hangsúlyt fektet mind az elméleti tudás, mind a gyakorlati tapasztalatok megszerzésére, illetve lehetőséget kínál az önálló projektmunkára és a közös tanulásra, tapasztalatcserére is. A képzés elvégzéséről a BGE hivatalos tanúsítványt állít.

A tavaszi kurzus első tematikus napján dr. Molnár Klára, az Effekteam igazgatója, szakmai vezetője adott áttekintést az ESG kontextusáról, megismertette az érdeklődőket a fenntarthatósági kihívásokra adott válaszokkal, illetve bemutatta a vonatkozó nemzetközi és hazai szabályozás építőköveit. Tolnai Krisztián, a Pénzügyminisztérium Könyvvizsgálói és Hatósági Osztályának vezetője a CSRD-alapú fenntarthatósági jelentéstétel nemzetközi és hazai szabályozásának gyakorlati tudnivalóit foglalta össze. Dr. Udvari Jesszika, a budlegal partnere és ügyvédje a nemzetközi és hazai ESG szabályozás részleteit világította meg, majd Csonka Anna, a denxpert senior fenntarthatósági szakértője a fenntarthatósági jelentéstétel bevezetésének lehetőségeit és kihívásait elemezte, early adapterek és jó gyakorlatok bemutatásával.

A második alkalom során a kettős lényegesség elmélete és gyakorlata került terítékre. Csonka Anna, a denxpert senior fenntarthatósági szakértője vezette végig a jelenlévőket a kettős lényegességi elemzés módszertanán. A vállalati szakemberek foglalkoztak a stakeholderekkel, a kockázatok, lehetőségek és hatások azonosításával, illetve megismerték a denxpert ESG szoftverét, mely a törvény által előírt fenntarthatósági jelentés készítéshez szükséges adatgyűjtésben nyújt számukra segítséget. Az elméleti képzést követően a résztvevők a gyakorlatban is elvégezték a kettős lényegességi elemzést, melynek tapasztalataikról egymásnak is beszámoltak.

A harmadik tematikus napon az ESRS szabványok rejtelmeibe kaptak betekintést a műhely résztvevői. Szó volt a hatások, kockázatok és lehetőségek (IRO) azonosításáról és értékeléséről, az adatok aggregálásáról, súlyozásáról, vizualizációjáról, valamint a lényegességi határértékek megállapításáról. A gyakorlati feladatokkal színesített foglalkozás keretében sok nemzetközi példát, mintát is megismertek a jelenlévők. A nap végére letisztult a kép a kettős lényegességi folyamat gyakorlati alkalmazásáról, arról, hogy melyik ESRS téma konkrétan mit takar, hogyan épülnek fel a szabványok, mi is az adatpont, illetve, hogy milyen típusú adatokat kér a szabvány. A résztvevők nagyon érdeklődőek voltak, rengeteg kérdés-válasz hangzott el a képzés során, hiszen az a tudásanyag, amit a nap témavezetője, Csonka Anna, a denxpert senior fenntarthatósági szakértője már gyakorlatból ismer, idehaza még sok vállalat számára bevezetés előtt áll.

Az utolsó tematikus napon Fertetics Mandy, az Alternate ügyvezetője, dr. Horváth Levente, a BGE Fenntarthatósági és Esélyegyenlőségi irodájának vezetője és Csiszkó Csaba, az EY denkstatt Hungary fenntarthatósági üzletágvezetője avatták be a műhely résztvevőit az ESRS adatpontok értelmezésébe és az adatgyűjtési stratégiákba.

A 6 hetes képzés során a vállalati szakemberek mélységeiben és gyakorlati szempontból is elsajátíthatták a CSRD-ESRS alapú fenntarthatósági jelentéskészítés folyamatát. A tematikus napok között mentorok segítették az ismeretek beépítését, válaszoltak a felmerülő kérdésekre és támogatták a résztvevőket abban, hogy egyéni fejlődési és bevezetési utakat alakíthassanak ki.

A műhely résztvevői egyúttal egy támogató szakmai közösség tagjaivá is váltak, így nem csak a képzés időtartama alatt, hanem azt követően is megoszthatják egymással tapasztalataikat és inspirálódhatnak egymás gyakorlatából. Ez a közösségi megközelítés lehetővé teszi, hogy mélyebben megértsék a CSRD direktíva jelentőségét és alkalmazását, illetve ösztönzi őket a folyamatos tanulásra és fejlődésre. Mindezek mellett a résztvevők egészen az év végéig használhatják a denxpert szoftverét, melyet a műhely során megismertek, és amely segítséget nyújt számukra egy auditálható és dokumentált kettős lényegességi elemzés elvégzésében, valamint saját adatgyűjtési folyamatuk kidolgozásában és megvalósításában.

További információ az ESG-CSRD felkészítő műhelyről és az őszi kurzus indulásáról: https://effekteam.hu/csrd-muhely/

Iratkozzon fel hírlevelünkre!