fbpx

E.ON – Kukoricarostból készült biogázt táplálnak az országos gázhálózatba

E.ON – Kukoricarostból készült biogázt táplálnak az országos gázhálózatba

Közel 100 százalékos tisztaságú, döntően Magyarországon megtermelt takarmánykukorica rostjából készült biometánt táplálnak a hazai földgázhálózatba az E.ON Hungária Csoport és a Pannonia Bio együttműködésének eredményeként. A fejlesztés példaértékű, hiszen a földgázéval megegyező minőségű biogázt 100%-ban maradék növényi rostokból állítják elő, és az E.ON elosztóvezetékén keresztül az ügyfelekhez eljuttatva, helyben használják fel, ezzel segítve őket a környezetet kímélő, energiahatékony működésben.

Közép-Európa legnagyobb takarmánykukorica-feldolgozójaként, és egyben a világ harmadik legnagyobb árpaüzemének tulajdonosaként a Pannonia Bio Zrt. ipari mennyiségben állít elő GMO- és antibiotikummentes fehérje termékeket és bioetanolt a hazai gabonából. Emellett a vállalat Magyarország egyik legnagyobb megújulóenergia-termelője. Évente annyi zöldenergiát állít elő, mint egy 2000 MW-os naperőműpark. Ez több mint 600 ezer háztartás éves energiaigényének felel meg, vagy másképp fogalmazva nagyságrendjében megegyezik a 12 legnépesebb vidéki magyar város teljes lakossági energiaigényével.

Dunaföldvári biogázüzemük a legnagyobb ilyen létesítmény Kelet-Európában. Évente több mint egymillió tonna takarmánykukoricát és 2023 óta háromszáz-ezer tonna árpát vásárolnak fel szinte teljes egészében magyar gazdáktól, és csaknem megegyező mennyiségben gyártanak belőle különféle fehérje takarmány- és élelmiszeripari alapanyag termékeket, valamint bioetanolt. A vállalat üzemében a gabonafeldolgozás során kiválasztott rostból köztes termékként – zárt technológiával, szennyvízkibocsátás nélkül – közel 100%-os tisztaságú biometán készül, melyet 2023 júniusától az E.ON Hungária Csoporttal közös fejlesztés keretében a hazai földgázhálózatba juttatnak.

Az E.ON stratégiai célja, hogy segítse ügyfeleit a környezetet kímélő, egyúttal energiahatékony működésben. A kooperációban az E.ON logisztikai és technológiai szempontból is kulcsszereplő: elsőként kialakította a termelőüzem és az gázhálózat közötti összekötő vezetéket, majd a termelés indulása óta állandó minőségellenőrzéssel, szigorú műszaki paraméterek betartása mellett továbbítja a biogázt a gázhálózatba.

A betáplálás előkészítésekor az energiavállalat szakemberei 350 méteres föld alatti irányított fúrással acélvezetéket építettek ki a Pannonia Bio gázkiadási pontja és a meglévő E.ON-vezeték összekötésére. A gázhálózati csatlakozási pont egyben egy mérő- és szűrőállomás is, amely lehetővé teszi, hogy az üzemben megtermelt biogáz folyamatos kontrollal, megfelelő tisztaságban kerüljön a gázelosztó hálózatba. Az érintett szekszárdi térségben a Pannonia Bio a legnagyobb gázfogyasztó, így az előállított biogáz legnagyobb hányadát ők maguk használják fel.

A most megvalósult fejlesztéssel a hasonló partnerségek sora is bővülhet, hiszen biogázt szinte minden mezőgazdasági termékből elő lehet állítani, a kritikus pontnak számító biometán-tisztaság pedig az E.ON közreműködése révén garantálható. A biogáz-termelő vállalatok ugyanazokkal a feltételekkel csatlakozhatnak a földgázrendszerhez, mint a földgáz-termelők, azzal a kitétellel, hogy a rendszerbe betáplálni kívánt biogáznak a szigorú minőségi előírásoknak meg kell felelnie.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!