fbpx

Effekt 2030 – A közösségi befektetések díja, pályázati információk

Effekt 2030 – A közösségi befektetések díja, pályázati információk

Az idén megújult díj átadásának célja, hogy bemutassa a vállalatok innovatív kezdeményezéseit, példaértékű, hatékony környezeti és társadalmi befektetési programjait, valamint elismerje és a lehető legszélesebb körben megismertesse azokat a nagyközönséggel is. Az Effekteam ezzel is hozzájárul az üzleti és startup szektor társadalmi szerepvállalásának, fenntarthatósági kezdeményezéseinek erősítéséhez, továbbá a vállalati döntéshozók ilyen irányú szakmai munkájának inspirálásához, személyes szerepvállalásuk növeléséhez.

Az Effekt 2030 – A közösségi befektetések díja pályázathoz kapcsolódó kérdésekre dr. Molnár Klára, az Effekteam igazgatója válaszol.

Nemcsak a szervezet és neve, arculata újult meg idén, hanem az a díj is, amellyel már számos alkalommal értékelték a felelős vállalatok tevékenységét. Miért volt szükség erre a változásra?

dr. Molnár Klára,
az Effekteam igazgatója

Az Effekt 2030 – A közösségi befektetések díja épít a Magyar Adományozói Fórum által 2011‒2016 között évente meghirdetett MAF Társadalmi Befektetések Díj szakmai alapjaira, amely vállalatok körében is jól ismert és elismert szakmai megmérettetés volt. Figyelembe kellett azonban vennünk a vállalati felelősségvállalás terén történt folyamatos változásokat, az utóbbi években megjelent tendenciákat, gyakorlatokat. Az új díj, az új szempontrendszer tulajdonképpen reflexió a megváltozott vállalati gondolkodásra. Keretét az SDG-k (Sustainable Development Goals) adják, továbbá az Effekt 2030 díj erősebben hangsúlyozza a mérhető, és kimutatható társadalmi és környezeti változásokkal szemben támasztott elvárásokat.

Miért tartották fontosnak, hogy a díj kategóriáit is az SDG-k mentén határozzák meg?

Nemzetközi szinten erőteljes az elmozdulás. Látható, hogy vállalatok nemcsak az CSR, de egész működésüket, vállalati stratégiájukat is úgy alakítják, hogy figyelembe veszik az ENSZ által meghatározott keretrendszert. Ezek a kiegyensúlyozott társadalmi fejlődés, a tartós gazdasági növekedés és a környezetvédelem területén határozzák meg a legnagyobb kihívásokat, célokat. Nem volt kérdés, hogy a díjunk alapját is ezek adják. Négy kategóriában várjuk a pályázatokat: Esélyteremtő üzlet, A jövő gazdasága, Zöld egyensúly és Mindenki társadalma.

Miben változik a pályázat menete, az értékelés módszertana?

A díj értékelési szempontja a közösség, hatás, jövő, mely szervezetünk mottója is. Közösség szinten leginkább az összefogást fogjuk értékelni, hatás tekintetében az elért pozitív társadalmi és környezeti változásokat, a jövő tekintetében pedig az innovációt.

Kik pályázhatnak?

Nagyvállalatok, kis és középvállalkozások, valamint megnyitottuk a pályázati lehetőséget a startupok előtt is, az ő szerepük különösen fontos ebben a folyamatban.

Miért érdemes indulni a pályázaton?

A pályázóknak egy nemzetközi standardok és hazai tapasztalatok ötvözésével kialakított, objektív szempontrendszer alapján van lehetőségük közösségi befektetéseiket megmérettetni, vagy akár más vállalatok programjaival összehasonlítani. Emellett áttekinthetővé válik, hogy a cég a projekt során milyen „megtérülést” volt képes társadalmi és környezeti szinten elérni.

Mivel ösztönözné a pályázókat?

Azt gondolom, ha egy vállalat támogat, akkor azt úgy kell tennie, hogy megnézi annak eredményét és hatását, azaz, hogy a programjába befektetett pénz, önkéntes munka, termék és szolgáltatás milyen mérhető és kimutatható pozitív változásokat generál mind környezeti, társadalmi mind vállalati szinten. Elengedhetetlen, hogy a támogatásokra fordított keret hatékonyan legyen felhasználva. Emellett fontos, hogy közösségben, közösen gondolkodjunk, szeretnénk minél több szakembert megszólítani, köztük információ és tapasztalatcserét generálni.

Abban hiszek, hogy komolyabb környezeti és társadalmi változásokat csak összefogással, együtt, közösen lehet hatékonyan elérni ebben pedig a vállalatoknak óriási a szerepük. Mi a díjjal, a programok bemutatásával és a témához kapcsolódó októberi szakmai konferenciánkkal is ezt a szemléletet szeretnénk erősíteni. 

További információ és jelentkezés: https://effekteam.hu/effekt2030/

A pályázat benyújtásának menete:

Jelentkezési szándék esetén az Effekteam honlapjáról letölthető regisztrációs adatlapot kérjük a dij@effekteam.hu e-mail címre küldjék be.

A regisztrációs adatlapon megadott pályázati kapcsolattartó részére továbbítjuk a pályázati űrlapot.

A kitöltött pályázati űrlapot a dij@effekteam.hu e-mail címre várjuk, meghosszabbított határidővel 2019. augusztus 7. 23:59-ig.

Szívesen állunk rendelkezésükre további információkkal a klara.molnar@effekteam.hu e-mail címen vagy a 06-1-7000-020, 06-30-210-3171 telefonszámokon.

Reméljük, idén az Önök cégét is pályázóink között üdvözölhetjük!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!