fbpx

E.ON – Rászoruló családok fűtési gondjain segít az E.ON Hungária Csoport

E.ON – Rászoruló családok fűtési gondjain segít az E.ON Hungária Csoport

Az E.ON Hungária Csoport a folyamatos szakmai együttműködés mellett pénzügyi segítséget nyújt a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak az ország 27 településén élő családok téli fűtési szükségleteinek fedezésére. Tűzifa adománnyal, előrefizetős mérők feltöltésével, elektromos fűtőpanelekkel és új, biztonságos áramvételezési pontok kialakításával közel ötszáz rászoruló család fűtését biztosítják.

A megélhetési költségek jelentős növekedésével sok családnak jelent nehézséget a téli fűtés biztosítása. Az ország egyes településein és településrészein a helyi szociális viszonyok miatt a probléma tömegesen jelentkezik – ezen kíván enyhíteni az E.ON Hungária Csoport és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat együttműködése. Az energiacég 2022 decemberében állapodott meg a karitatív szervezettel a rászorulók otthonai mellett fontos közösségi terek fűtését is biztosító 25 millió forintos támogatásról. A szeretetszolgálat szakemberei régóta jelen vannak az ország legszegényebb településein. Átfogó helyismeretük, napi kapcsolatuk a segítségre szorulókkal, valamint az E.ON energetikai szakértelme és támogatása ötvöződik a mostani programban, amelynek keretében a családok fűtési lehetőségeire szabottan nyújtanak segítséget annak érdekében, hogy az érintettek a telet meleg otthonokban tölthessék.

Az együttműködés keretében 27 dél-dunántúli kistelepülésen, valamint Pécs legszegényebb részein 460 családnak nyújtanak segítséget. Ezen felül az E.ON pénzügyi támogatása nyolc kistelepülésen működő, közösségi térként szolgáló Jelenlét Ház fűtését is biztosítja, ahová melegedni, fürdeni, mosni és ruhát szárítani térnek be a helyiek a hidegebb hónapokban. Összesen 50 család kap tűzifa adományt (2,5 köbméter fát több részletben elosztva), 400 háztartás részesül energiatámogatásban, előrefizetős mérőórákra feltöltött egyenleg formájában, további 10, mérőórával nem rendelkező családhoz pedig előrefizetős mérőt szerelnek fel és biztonságos áramvételezési pontot alakítanak ki.

Az E.ON és a máltaiak együttműködése egy évtizedes múltra tekint vissza. 2020-ban a szociális szempontból halmozottan hátrányos, Jász-Nagykun-Szolnok megyei Tiszabőn létesítettek közösen fűtési igényeket kiszolgáló mintaprogram napelemparkot. Akkor 70 család energiaszükségletét biztosították a legkorszerűbb, környezeti szempontból is fenntartható, megújuló energiaforrásra épülő megoldással; közülük 30 háztartásban korábban nem is volt áramszolgáltatás. Az innovatív megoldással sikerült elérni, hogy minden olyan családban, ahol 3 éven aluli gyereket nevelnek, legyen legalább egy, az egészséges életvitelhez szükséges felfűtött szoba. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Jelenlét programja, szociális városrehabilitációs projektjei és a Felzárkózó települések elnevezésű programjai is az E.ON Hungária Csoporttal együttműködve valósulnak meg. Egyebek mellett előrefizetős mérők felszerelésével, oszlopfői mérők telepítésével, biztonságos áramvételi pontok kialakításával, a szolgáltatói ügyintézésben és az adósságrendezésben történő segítségnyújtással, minden esetben a szükséges ismeretek bővítésével összekapcsolva támogatják a családokat. Ezekben a kezdeményezésekben, ahogyan a mostani meleget hozó programban is, egyszerre cél a tevékeny segítségnyújtás, az érintettek élethelyzetének javítása, a példaadás és a tudatos energiahasználatra ösztönzés.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!