fbpx

E.ON – Digitális felzárkóztatás robotikával

E.ON – Digitális felzárkóztatás robotikával

Az E.ON és az Ökumenikus Segélyszervezet közös élménynappal zárta a hátrányos helyzetű gyermekeket felzárkóztató innovatív programsorozatát. A Kapaszkodó 2.0 az elmúlt négy év során mintegy 900 gyermeknek nyújtott támogatást a digitális felzárkóztatásban és a jövő kulcskompetenciáinak elsajátításában.

Az Ökumenikus Segélyszervezet az E.ON támogatásával 2020-ban indította el Kapaszkodó 2.0 programját, hogy valódi segítséget nyújtson a hátrányos helyzetű gyermekek digitális felzárkóztatásában. A program negyedik évének tapasztalatai azt mutatják, hogy a gyerekek az innovatív fejlesztőprogram révén eredményesen zárkóznak fel társaikhoz, a tudásuk bővül, korábban szunnyadó készségeik fejlődésnek indulnak. Az iskolai tananyaghoz kapcsolódó tudás mellett a gyerekek társas kapcsolatai, kooperációs és kommunikációs készségei is fejlődnek, így nagyobb eséllyel indulhatnak el később a munkaerőpiacon.

A programsorozat helyi záróeseményét Somogyfajszon, egy közös élménynapon tartották, ahol interaktív játékokon és vetélkedőkön mérték össze tudásukat a gyerekek. A csapatversenyek és kincskereső kihívások témáját idén a Honfoglalás adta: a Turul és Fehér ló csoportokban a gyerekek honfoglaló törzsekké alakulva komoly küzdelmet vívtak programozható robotjaikkal. Dobolás, scratching, vándorviadal, QR-kód kincskeresés, íjászat, nyárshegyezés is része volt a programsorozatnak – mindez digitálisan, robotikai tudást igényelve. A vidám élménynapi gyermekprogramokba bekapcsolódott Wolf Kati énekesnő, a Segélyszervezet ismert önkéntese is.

A Kapaszkodó 2.0 szervezői felismerték: a mai információterhelt világban elengedhetetlen, hogy a gyermekek tisztában legyenek a digitális térben rájuk leselkedő veszélyekkel, hatékonyan használják a Google alkalmazásait, vagy képesek legyenek megírni egy e-mailt például a jövőbeli munkaadójuknak. A mindennapi élethez szükséges digitális tudás mellett a program segít nekik a STEM (természettudomány, technológia, matematika, mérnöki tudományok) kompetenciák elsajátításában is, miközben játékosan fejleszti a szociális, problémamegoldó és kommunikációs képességeiket, valamint a kreativitásukat.

Az utóbbi időben az E.ON támogatásának köszönhetően a segélyszervezet digitális eszközparkja jelentősen bővült olyan informatikai eszközökkel, mint a 3D nyomtató, a Lego robotok, Beebotok, drónok, vagy a mostanság népszerű VR technológia. Ez lehetővé teszi, hogy a segélyszervezet olyan innovatív, élményalapú digitális kompetenciafejlesztést nyújtson a hátrányos helyzetű gyerekeknek, amely megalapozza jövőjüket. A programba került, hátrányokkal induló diákok közül többen ma már informatikus pályára készülnek, a családjukban elsőként indulva a magasabb képesítéssel járó életlehetőségek irányába.

A tanulóműhelyekben a program indulása óta összesen hét helyszínen (Boldogkőújfalu, Olaszliszka, Vizsoly, Lakócsa, Kastélyosdombó, Kürtöspuszta, Somogyfajsz) fejlesztették a gyerekek tudását, a digitális ismeretek oktatása pedig egyszerre 18 helyszínen folyik. A Kapaszkodó 2.0 program az indulása óta összesen mintegy 900 hátrányos helyzetű gyermeket készített fel a jövő kihívásaira.

Videó a programról itt elérhető.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!