fbpx

denxpert: Így NE készítsünk kettős lényegességi elemzést!

denxpert: Így NE készítsünk kettős lényegességi elemzést!

Miközben az Effekteam és a denxpert közös ESG-CSRD műhelyében aktívan zajlik a vállalatok felkészítése az ESG-törvény követelményeire és a CSRD-alapú fenntarthatósági jelentéstételre, a szoftvercég egy friss szakmai cikkben mutatja be a kettős lényegességi értékelés főbb buktatóit.

A CSRD-alapú fenntarthatósági jelentéstételhez szükséges kettős lényegességi elemzés kapcsán a denxpert arra hívja fel a figyelmet, hogy rengeteg cég még mindig nagyszabású stakeholder felmérések segítségével igyekszik értékelni tevékenységének társadalmi és környezeti hatásait. De tényleg az a legjobb módszer arra, hogy a vállalat feltérképezze a saját hatásait, ha százával kéri olyan emberek véleményét, akiknek csupán felszínes ismeretei vannak a cég tevékenységéről? Vajon ez a megközelítés valóban minőségi válaszokat eredményez, melyek ESRS-kompatibilissé teszik jelentést? – teszi fel a kérdést a denxpert.

A szakmai cikk részletesen taglalja, hogy az érdekelt felek bevonásának hagyományos módszerei miért nem működnek az ESG-jelentéstétel új korszakában:

A fontosság nem azonos a súlyossággal

A CSRD vonatkozásában a lényegesség nem csak arról szól, hogy az érdekelt felek mit tartanak fontosnak, hanem sokkal inkább a valódi hatások objektív értékeléséről. Homályos benyomások helyett érdemes inkább arra fókuszálni, ami valóban számít.

Mennyiség helyett minőség

Sok száz általános kérdőív kiküldése helyett célszerű előnyben részesíteni a hozzáértő válaszadókat. Az egyes területekhez kapcsolódó szakértelem kiaknázásával a vállalat mélyebb betekintést nyerhet és megszabadulhat az elszigetelt megközelítésektől.

Az elkülönülés megszüntetése

Ha a cég bevonja az érintett szervezeti csoportokat a kettős lényegességi értékelés folyamatába, az elősegíti a vállalaton belüli együttműködést és a holisztikus döntéshozatalt. A pénzügytől a beszerzésig, mindenki rendelkezik lényeges ismeretekkel a hatások, kockázatok és lehetőségek kapcsán.

A cselekvés ösztönzése

Fontos, hogy a kettős lényegességi elemzések ne csupán a stakeholderek véleményét tükröző, látványos vizuális elemek legyenek, hanem valódi cselekvési tervként szolgáljanak. A világos vállalati politikák, intézkedések és célkitűzések a lényeges hatások, kockázatok és lehetőségek azonosításán alapulnak.

Átlátható módszertanok

A kettős lényegességi elemzés módszertanának átláthatósága kulcsfontosságú a CSRD-kompatibilitás szempontjából. A hiányosságok nyílt beismerése és az auditálás elősegíti a vállalat iránti bizalom növekedését és hitelességének megerősödését nem csak a jelentés vonatkozásában, hanem a cég stratégiája és előrehaladása kapcsán is.

A denxpert azt javasolja a vállalatok számára, hogy fogadják el a kettős lényegességi elemzés módszereinek fejlődését és nyissanak utat a hatékonyabb fenntarthatósági stratégiák előtt.

A teljes szakcikk angol nyelven olvasható ezen az oldalon: https://www.csrdsoftware.com/post/how-not-to-do-a-double-materiality-assessment

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre!