fbpx

Coca-Cola – Tovább csökkenti ökológiai lábnyomát a Coca-Cola Magyarország

Coca-Cola – Tovább csökkenti ökológiai lábnyomát a Coca-Cola Magyarország

Felelős nagyvállalatként a Coca-Cola Magyarország nagy erőfeszítésekkel dolgozik azon, hogy kivegye részét a klímaváltozás elleni küzdelemből. Számos intézkedéssel, többek között vízügyi, civil és vállalati oldali összefogással szervezett hulladékgyűjtő akcióival, vízvisszapótlási tevékenységeivel vagy épp újrahasznosított alapanyagok felhasználását célul tűző csomagolástechnikai fejlesztéseivel tesz a környezetért. A 2018-ban elért 4 százalékos palacksúlycsökkentés után, 2020-ban újabb 4 százalékkal mérsékli a felhasznált műanyag mennyiségét. A vállalat már ma is kizárólag 100 százalékban újrahasznosítható italcsomagolásokat állít elő, 2030-ra pedig 50 százalékra nőhet a palackokban lévő újrahasznosított műanyag aránya.

Mintegy 100 millió forintos technológiai fejlesztés eredményeként 4 százalékkal csökkenti 2020-ban a szénsavas üdítőitalos palackjaihoz használt műanyag mennyiségét a Coca-Cola Magyarország.Palackozó partnerükösszességében 600 tonnával kevesebb műanyagot használ majd fel évente, ami 24 millió PET palack súlyának felel meg.A beruházással a vállalat számottevően csökkenti az ökológiai lábnyomát, hiszen az új palackok gyártásához lényegesen kevesebb kőolaj szükséges, a könnyebb palackok miatt pedig nem kell majd annyi energia a termékek szállításához sem.

A súlycsökkentett italcsomagolások fokozatosan jelennek meg a boltokban: az új 1,5 literes és az 1,75 literes palackok már elérhetők a polcokon, hamarosan pedig átalakulnak a 0,5 literes és az 1,25 literes változatok is. A szigorú minőségi követelmények miatt a könnyebb palackok alakja kissé megváltozik, de ennek ellenére ugyanolyan masszívak és formatartók maradnak, mint elődeik.

A Coca-Cola Magyarország az elmúlt években számos intézkedéssel csökkentette csomagolóanyag- felhasználását és környezeti lábnyomát. A cég italcsomagolásai már jó ideje 100 százalékban újrahasznosíthatók, az elmúlt évek beruházásainak köszönhetően pedig 15 százalékkal kevesebb műanyagra van szükség egy PET palack előállításához, mint 2010-ben. A vállalat folyamatosan növeli a palackokban felhasznált újrahasznosított műanyag mennyiségét is, amelynek aránya ma már átlagosan 27 százalék. Az újrahasznosított PET palackokból készülő italcsomagolások szén-dioxid lábnyoma akár 80 százalékkal kisebb lehet, mint a kőolajszármazékból készülő palackoké, sőt az újrahasznosított műanyagból készülő palackok összesített ökológiai hatása akár az alumínium italcsomagolásoknál is kedvezőbb lehet.

Mindezeken felül a vállalat az alumínium dobozos multipack kiszerelések műanyag csomagolását is egy innovatív kartonpapír-alapú csomagolási megoldásra cseréli 2021-től. További cél, hogy a Coca-Cola Magyarország választékában is megjelenjenek a 100 százalékban újrahasznosított PET palackokból készülő palackok.

A globális The Coca-Cola Company és a 28 országot átfogó Coca-Cola HBC csoport közös Hulladékmentes Világ stratégiája értelmében a cégek 2030-ig a felhasznált csomagolóanyagok 100 százalékának megfelelő mennyiséget gyűjtenek majd vissza, továbbá 50 százalékra növelik műanyag palackjaik újrahasznosított alapanyag-tartalmát.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!