fbpx

Coca-Cola – Koraszülöttekért Országos Egyesület és a NaturAqua elsősegély tanfolyamokat szervez

Coca-Cola – Koraszülöttekért Országos Egyesület és a NaturAqua elsősegély tanfolyamokat szervez

A bölcsőhalál kialakulásának oka ismeretlen, és bár az utóbbi időkben ritkábban, de sajnos mindmáig előforduló jelenség és bizonyos hajlamosító tényezők – például a koraszülés – fennállhatnak. Hogy minden kisbabás család, vagy akik épp gyermekük érkezésére várnak, felkészülhessenek az esetleges vészhelyzetekre, a Koraszülöttekért Országos Egyesület (KORE) a NaturAqua támogatásával az ősz folyamán országszerte csecsemő-újraélesztés és kisgyermek-elsősegély tanfolyamokat szervez, melyekre bárki jelentkezhet és előzetes regisztrációt követően ingyenesen részt vehet.

A váratlan, traumatikus helyzetre jobb felkészülni, mint megijedni! Ezértoktóberben megkezdődtek a csecsemő-újraélesztés és/vagy kisgyermek-elsősegély tanfolyamok.  A KORE és a NaturAqua jóvoltából a minden hazai megyében elérhető tréningeken többek között a picik újraélesztéséről tanulhatnak a résztvevők, és az elméleti információk mellett ún. fantomon (modell-bábu) történő gyakorlásra is sor kerül. Ezek az ismeretek hasznosak a kisgyermekes családok és a babára várók számára egyaránt. A szervezők célja, hogy az itt elsajátított tudást tudják alkalmazni a szülők, amennyiben esetlegesen bekövetkezik a baj és leáll a kisbaba keringése és légzése. A tanfolyam alapvetően laikusoknak szól, azonban az egészségügyi dolgozóknak is hasznos lehet, ha napi szinten nem ezzel a témával foglalkoznak.

Magyarországon kb. 40 fulladásos gyermekhalál történik, mert nem sikerült megmenteni a gyermekek életét teljes légúti elzáródás esetén, amikor is újraélesztésre lett volna szükség.  Az idei ősz során minden megyében meghirdetett tanfolyamok célja, hogy sürgősségi helyzetben a felnőttek felfokozott izgatottságát, illetve a kialakult pánikhelyzetet az észszerű, higgadt cselekvés váltsa fel. A csecsemő-újraélesztés képzést már többek között Zalaegerszegen megtartották, ahol nagyon elhivatott, érdeklődő csapat vett részt. A hallgatóság kora-mamákból és még áldott állapotban lévő kismamákból, plusz kispapákból, valamint egy leendő nagyiból állt.

„A képzésen a vészhelyzeti teendők mellett a helyes mentőhívás ismérveit is átadtam, mivel sokan nem tudják, hogy a mentésirányító súlyos esetben egészen addig vonalban marad a bejelentővel, ameddig a mentő a helyszínre nem ér. Ezen kritikus idő alatt szakmai és mentális támogatást tud nyújtani a helyszínen lévőnek ahhoz, hogy a tőle elvárható maximumon elsősegélyben részesíthesse a bajbajutottat. Különösen igaz ez olyan esetben, amikor a kétségbeesett szülő hív mentőt súlyos, életveszélyes állapotban lévő gyermekéhez. A tanfolyamon megszerzett ismereteket egy éles helyzetben a telefonos segítséggel kiegészítve biztosabban tudják majd használni a résztvevők, ha szükség lenne rá” – mondta a zalaegerszegi tanfolyamot tartó Vincze Luca, Zala megye vezető mentőtisztje.

Veszprémben is lezajlott már az elsősegély tanfolyam, ahol Horváth Erika szülésznő, BLS-AED Instruktor, elsősegély oktató tartott képzést a résztvevőknek. „Nagyon fontos a gyakorlat, hogy a kezükben legyen a mozdulat. A szülőknek tudniuk kell vészhelyzet esetén, mit, miért csinálnak, s az hogyan hatékony. Úgy a befúvás módja, ismétlésszáma, a mellkaskompresszió módja, mélysége, ismétlésszáma, frekvenciája. A tréningeken jelen lévők megtanulják felismerni az életjelenségeket, illetve azok hiányát. S azt, hogy légzés hiánya esetén miért is fontos azonnal cselekedni, légutat biztosítani.” – mesélte Horváth Erika. A tanfolyamokon szerezhető tudás mellett a légzésfigyelő is jó szolgálatot tehet, hogy felhívja a figyelmünket a légzésleállásra, amelynek több fajtája is lehet. Az alvási apnoe mélyebb alvás közbeni légzéskimaradás, ennek észlelésekor elegendő a csecsemő felébresztése. Újraélesztés a szívmegállást követő légzésleálláskor szükséges, ez esetben a klinikai halál állapotában lévő csecsemőt kell megmentenünk újraélesztéssel. A baj sok esetben nem előzhető meg, de az újraélesztés módjának ismeretével menthető lehet a helyzet – tudtuk meg Horváth Erikától.

Bővebb információ a KORE Facebook oldalán.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!