fbpx

Számos, a fenntarthatósággal kapcsolatos hírt kaptunk az elmúlt hetekben a Coca-Cola háza tájáról. Ezeket adjuk most közre.

Palackból lett palack

A Römerquelle ásványvíz 100%-ban újrahasznosított műanyagból készült palackban lesz kapható hamarosan Magyarországon. A címkéjén olvasható felirat, a „Palackból lett palack” azt jelenti, hogy a Römerquelle csomagolásának volt korábbi élete: már kidobott palackok visszagyűjtésével és újrahasznosításával gyártották. És mivel 100%-ban újra is hasznosíthatók, ezért a fogyasztók is segíthetnek abban, hogy visszakerüljenek a körforgásba. Ezek az ú.n. rePET-ek itthon újdonságnak számítanak, így ez a bevezetés jelentős lépés a Coca-Cola vállalat – amely portfóliójába az ásványvízmárka is tartozik – fenntarthatósági stratégiájában.

Könnyebb alumínium dobozok

Tizenhárom százalékkal csökkentette az alumínium italdobozok súlyát a Coca-Cola Magyarország. A hazánkban gyártott és 19 országban forgalmazott dobozos üdítőitalok csomagolásához a cég 2020-tól éves szinten közel 170 tonnával kevesebb alumíniumot használ fel, jelentősen csökkentve a gyártás és a szállítás során fellépő környezeti terhelést, ezáltal pedig a vállalat teljes ökológiai lábnyomát is.

A vállalat a dobozok súlyát csökkentő fejlesztéssel párhuzamosan már tavaly megkezdte a raklapfólia felhasználásának kiváltását is, aminek eredményeképpen ebből az anyagból idén már 43 tonnával kevesebbet használ fel.

Hulladékmentes Tisza

Natura 2000-es ártéri erdőterület megtisztításában vettek részt a Coca-Cola önkéntesei február 28. és március 1. között. A Vásárosnamény és Tiszaszalka határában található, súlyosan szennyezett területet 2018-ban térképezték fel a PET Kupa hulladékmonitoringot végző szakemberei, és azóta rendszeresen szerveznek ide hulladékgyűjtő akciókat. A szervezők abban bíznak, hogy a mostani – minden eddiginél több résztvevőt és támogatót mozgósító – programmal egy újabb, jelentős lépést tesznek a kiemelt természetvédelmi jelentőségű terület megtisztításában. A takarítást a PET Kupát koordináló Természetfilm.hu Egyesület az Országos Vízügyi Főigazgatósággal (OVF), a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatósággal (FETIVIZIG) és a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetségével (KSZGYSZ) együttműködésben szervezi. Az akcióhoz idén is csatlakozott a Coca-Cola Magyarország vállalati önkéntesek küldésével, illetve a Coca-Cola globális alapítványa révén az összes önkéntes ellátásának, utaztatásának biztosításával.

Az első hulladékmentes iparág?

A Magyar Ásványvíz, Gyümölcslé és Üdítőital Szövetség és tagvállalatai – köztük a Coca-Cola Magyarország is – támogatnak minden olyan kormányzati kezdeményezést, amely lehetővé teszi a műanyag és alumínium palackok minél nagyobb arányú visszagyűjtését, és azok ismételten italcsomagolásként történő felhasználását. A szövetség javasolja ezért egy a kormányzat, az italgyártó vállalatok és a kereskedelmi szektor képviselőiből álló munkacsoport mihamarabbi felállítását, amely közösen határozná meg az italcsomagolások minél nagyobb arányú visszagyűjtését lehetővé tevő rendszer kialakítását. Az ásványvíz- és üdítőitalipar abban a különleges helyzetben van, hogy az elkövetkező években az első teljesen körforgásos, azaz hulladékmentesen működő iparággá váljon, hiszen valamennyi az ágazat által használt csomagolóanyag 100%-ban újrahasznosítható, azaz alkalmas arra, hogy használat után ismételten italospalackká váljon.