fbpx

Coca-Cola – Akadálymentessé vált a Coca-Cola ingyenes, #énjövőm oktatási platformja

Coca-Cola – Akadálymentessé vált a Coca-Cola ingyenes, #énjövőm oktatási platformja

Megújult a Coca-Cola Magyarország #énjövőm programjának weboldala, mely így a hallás- és látássérültek, szemegeret használók és autizmussal élők számára is kényelmesen, külső segítség nélkül használható. A többlépcsős fejlesztés során a fogyatékossággal élő emberek számára képzéseket és karrierfejlesztési lehetőséget biztosító Jamba Alapítvány volt a program partnere.

A világ lakosságának 15%-át fogyatékossággal és krónikus betegségekkel élő emberek teszik ki. A KSH legutóbbi, 2015-ös munkaerőpiaci felmérése alapján Magyarországon a munkaképes korú (19-64), megváltozott munkaképességű emberek 680 713-an vannak, ami a teljes munkaképes korú népesség 11,3%-a.

A Coca-Cola Magyarország 2017-ben indított, fiatalok munkaerőpiaci elhelyezkedését támogató #énjövőm programjának célja elsősorban a 16-35 év közötti fiatalok támogatása a munkaerőpiaci elhelyezkedésben. A program ingyenesen elérhető tananyagokkal, valamint kiscsoportos személyes workshopok szervezésével támogatja a résztvevőket az álláskeresés, pályaválasztás, pályaváltás vagy vállalkozásindítás területén. Az elmúlt évek során a program célcsoportjai folyamatosan bővültek: 2021 óta kiemelt célja, hogy segítse a fogyatékossággal élőket is a munkavállalásban. Ennek előfeltétele, hogy az ehhez szükséges tudás könnyen elérhető és megszerezhető legyen számukra.

Az ebből a célból megvalósuló webfejlesztést több hónapos előkészítés és többlépcsős tesztelés előzte meg. A folyamat során kiemelt szempont volt, hogy az akadálymentes weboldal is ugyanazt a tartalmat biztosítsa, mint az eredeti és a felhasználói élmény se csökkenjen. Az akadálymentes verzió olyan megoldásokat alkalmaz, amelyek segítségével a hallás- és látássérültek, valamint a szemegeret használók és az autizmussal élők is önállóan, segítség nélkül használhatják a weboldalt mobiltelefonon vagy asztali eszközön egyaránt. Többek között állítható az oldal kontrasztossága, ami az autizmussal élők számára nyújt segítséget, valamennyi videóra felirat került, az oldal felolvasóprogrammal is használható, a gombok távolságát pedig a szemegeret használókra optimalizálták.

A szükséges fejlesztések azonosításától kezdve azok teszteléséig a Jamba Alapítvány volt a program partnere, amely 2021 tavaszától az #énjövőm program oktatási partnere is. Az elkészült megoldásokat egy hallássérült, egy látássérült, egy szemegeret használó és egy autizmussal élő személy tesztelte folyamatosan. Az ő visszajelzéseik alapján több lépcsőben jött létre a végleges változat, amely így változatlan tartalom mellett az eredeti oldal felhasználói élményét is megőrizte a fogyatékossággal élők számára.

Az oldal itt érhető el: www.enjovom.hu

Iratkozzon fel hírlevelünkre!