fbpx

„Cégcsoportunk elkötelezett a felelősségvállalás és a fenntarthatóság iránt”

„Cégcsoportunk elkötelezett a felelősségvállalás és a fenntarthatóság iránt”

A több mint három évtizedes múltra visszatekintő Hunland Group Holding meghatározó szerepet tölt be az állattenyésztés, a mezőgazdasági termelés, valamint az élőállat-kereskedelem és -szállítás területén egyaránt. Ezért is fontos, hogy a cégcsoport hogyan látja saját felelősségét a környezet és az abban élő közösségek iránt. Erről mesélt Hipszki Tibor operatív, pénzügyi és stratégiai igazgató, aki azt is elárulta, hogy milyen várakozásokkal csatlakoztak nemrég az Effekteam szakmai közösségéhez.

Mit jelent a Hunland számára a természet védelme és a fenntartható gazdálkodás?

Agrárgazdasági szereplőként – mellette hazai és európai viszonylatban is jelentős logisztikai tevekénységgel rendelkező cégcsoportként – tisztában vagyunk azzal, hogy hatással vagyunk a környezetünkre, így elengedhetetlen, hogy felelősségteljes lépéseket tegyünk afelé, hogy képességeinkhez mérten mérsékeljük ökológiai lábnyomunkat. Régóta törekszünk arra, hogy termelésünk gazdaságos legyen, ne pazaroljuk el az erőforrásainkat. Nemzetközi szinten is meghatározó vállalatcsoport vagyunk, ez felelősség is egyben, hogy a helyes, fenntartható gazdálkodáson keresztül, melyet képviselünk, példát tudjunk mutatni más gazdálkodó szervezetek számára.

Hogyan érvényesül a környezettudatos szemléletmód a cégcsoport mindennapi működése során?

Termelésünk során mindig szempont, hogy – amennyire csak tudjuk – óvjuk a környezetünket. 2022-től egy olyan természetes alapanyagú takarmány-kiegészítőt etetünk az állatainkkal, mely 15-20%-kal tudja mérsékelni a metánkibocsátást. Az ÜHG-kibocsátás csökkentése ma már egyre gyakrabban alkalmazott tevékenység az állattartásban. Mi olyan terméket használunk, mely nemcsak csökkenti a metánkibocsátását, de a termelésre is pozitív hatással van: az állatoknál jobb egészségi állapotot, erős immunrendszert, nagyobb súlygyarapodást és magasabb tejhozamot eredményez. Telepi vizünket helyben előállított fertőtlenítő-folyadékkal kezeljük, hogy az állatoknak ivóvíz minőségű vizet tudjunk adni.

Logisztikai divíziónk is folyamatosan szem előtt tartja a környezettudatosságot. Ezzel összhangban, a jelenleg is csak EURO 6-os motorokkal üzemelő flottánkat idén ismét megújítjuk, az európai piacon elérhető legmagasabb környezetvédelmi besorolású, nem mellesleg pedig a legbiztonságosabb vontatókra. 2024 júliusától 100 Volvo új vontatót veszünk át, frissítve a jelenlegi állományt, folyamatosan csökkentve a környezeti terhelést. Üzemanyag-felhasználásunk csökkentését nemcsak a modern eszközpark teszi lehetővé, hanem az elkötelezett vezetői hozzáállás is. Mindemellett a gumiabroncsnyomás folyamatos monitorozása, illetve saját belső vezetéstechnikai oktatónk és tréningjeink is hozzájárulnak károsanyag-kibocsátásunk csökkentéséhez és a közlekedés biztonságának növeléséhez.

A társadalmi felelősségvállalás milyen szerepet tölt be a Hunlandnál? Mik a fő prioritások ezen a téren?

Vertikális üzleti modellünk révén széles tevekénységi palettával rendelkezünk, így kiemelten kezeljük társadalmi felelősségvállalásunkat. Folyamatosan támogatjuk a helyi közösségeket, például központi telepünk környékén évek óta szerepet vállalunk az önkormányzati szemétszedésben. Munkahelyi egészségvédelmi programjaink is évről évre bővülnek, mellette a munkabiztonság megteremtéséért is aktívan teszünk. Munkatársaink képzése nemcsak az egészségük és biztonságuk érdekében történik, ugyanis a kollégáink – és velük együtt a partnereink – részére tartott szakmai előadások, tréningek tevékenységünk fenntarthatóbbá tételét is szolgálják. Egyetemi együttműködéseinket is folyamatosan fejlesztjük, hogy a jövő generációit is be tudjuk vonni az agrárgazdaságba. Az általuk oly erőteljes innovációs és környezetvédelmi célok adaptálása ösztönzi a mi törekvéseinket is.

Milyen várakozásokkal csatlakoztak az Effekteam Egyesülethez?

Csatlakozásunkat elsősorban a szakmai fejlődés igénye motiválta. Biztosak vagyunk benne, hogy a folyamatosan változó, bővülő szabályozói környezet megértésben, implementálásban is segítséget kapunk. A közösség tagjainak tapasztalatai alapján új megközelítéseket és módszertanokat ismerhetünk meg. Bízunk benne, hogy a Hunland szerteágazó tevékenységi köre és sokéves üzleti tapasztalata értéket jelent majd az Effekteam szakmai közössége számára, így együtt tudunk továbbfejlődni, tapasztalatokat cserélni a fenntarthatóság és az ESG témakörében is.

A tagszervezetekkel kialakított együttműködések hogyan tudják támogatni a vállalat felelősségvállalási és fenntarthatósági törekvéseit?

Cégcsoportunk elkötelezett a felelősségvállalás és a fenntarthatóság iránt, emellett nyitottak vagyunk más ágazatokban tevékenykedő vállalatok törekvéseinek megismerésére is. Közös ötletelésekkel, egyeztetésekkel és best practice-ek megosztásával együtt tudunk tenni a fenntarthatóságért, elősegítve az egészségesebb, élhetőbb környezet megteremtését a jövő nemzedéke számára.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!