fbpx

Budapest Airport Zrt. – Greenairport program

Budapest Airport Zrt. – Greenairport program

A Budapest Airport a légikikötő környezeti hatását leghatékonyabban a repülőtéri partnerekkel együttműködve, tudásmegosztás és közös cselekvés révén tudja csökkenteni, ezért 2015-ben életre hívta a mára már 40 partnert tömörítő Greenairport programot. A program legfőbb szakmai célkitűzése a repülőtér szén-dioxid-kibocsátásának csökkentése az energiafelhasználás mérséklésével, a megújuló energiaforrások használati lehetőségének megteremtésével, az elektromos mobilitás fejlesztésével, a vízfogyasztás csökkentésével, az egyszer használatos műanyagok kivezetésével és a felelős hulladékgazdálkodással.

A Budapest Airport 2021-ben korszerűsítette a repülőtér hőközpontját, évente 170.000 m3 földgázt és 340 tonna szén-dioxid kibocsátást megspórolva, és fejlesztette a repülőtér e-mobilitását elektromos járművek használatával és 31 töltőpont telepítésével, ezzel évi 140.000 liter üzemanyagot és 350 tonna szén-dioxidot megtakarítva.

A törekvések eredményeként 2021-re a repülőtér közvetlen szén-dioxid kibocsátása a tíz évvel azelőtti szint felére csökkentet, míg az egy utasra jutó kibocsátás a 2011-es szintnek csak egyharmada. A Budapest Airport hosszútávú célkitűzése, hogy a NetZero by 2050 keretében vállalat határidőnél jóval korábban, már 2035-ben nullára csökkentse a repülőtér karbonkibocsátását.

További információ a projekttel kapcsolatban:

Iratkozzon fel hírlevelünkre!