fbpx

OTP – Az OTP Csoport közzétette 2023. évi integrált jelentését

OTP – Az OTP Csoport közzétette 2023. évi integrált jelentését

Elkészült az OTP Csoport integrált éves jelentése, amely az OTP Bank és az OTP Csoport 2023-as évének pénzügyi és fenntarthatósági eredményeit tartalmazza. A jelentés a felelős működés és a fenntarthatóság szemszögéből átfogóan mutatja be a bankcsoport tevékenységét és eredményeit.

Az OTP Csoport működésének eddigi legsikeresebb évét zárta 2023-ban, és teljesítménye alapján a térség egyik meghatározó pénzügyi csoportjává vált. A bankcsoport mérlegfőösszege átlépte a 100 milliárd eurót, adózás utáni eredménye pedig meghaladta a 2,5 milliárd eurót. Az elmúlt évben két akvizíciót is sikerrel zárt: a szlovén NKBM megvétele a bank eddigi legnagyobb tranzakciója volt, míg az üzbég Ipoteka Bank megvásárlásával az OTP kilépett a kelet-közép-európai régióból. Az ázsiai bank tőkeereje, stabil likviditási pozíciója kedvező alapot nyújt az organikus fejlődéshez és újabb, értékteremtő akvizíciókhoz.

Az OTP Csoport elkötelezettsége töretlen a kitűzött, ambiciózus fenntarthatósági célok teljesítése iránt. A tavalyi év során az OTP megduplázta zöldhitel állományát, mellyel elérte, sőt több mint 200 milliárd forinttal túl is teljesítette a 2023-ra kitűzött célját. Év végén a bankcsoport zöldhitel portfóliója 656 milliárd forintot tett ki. Az állomány legnagyobb részét a projektfinanszírozás és a nagyvállalati hitelezés teszi ki, e téren volt a legerősebb növekedés is, ugyanakkor a következő időszakban az OTP a lakossági szektor, illetve a kis – és középvállalatok zöldhitelezésének eddiginél nagyobb térnyerésére is számít. Fontos lépés, hogy az év során a bank nemzetközi csoportszintre terjesztette ki vállalati zöldhitelezési keretrendszerét. Ez egyértelműen meghatározza, hogy mely hitelek minősülhetnek zöldnek, mely tevékenységekre és szektorokra fókuszál az OTP.

A környezeti teljesítményre vonatkozó, megbízható adatok beszerzése az OTP Csoport számára éppúgy kihívást jelent, mint világszerte, más piaci szereplők számára, de biztató, hogy folyamatos és dinamikus fejlődés tapasztalható e téren. Szemléletformáló hatása miatt előremutató, hogy a lakossági ügyfelek az OTP Mobilbankban követni tudják a vásárlásaikhoz kapcsolódó szén-dioxid-kibocsátásaikat, ami segít ösztönözni környezettudatosabb választásaikat.

Az elmúlt években jelentsen növekedett az ügyfelek elleni, adathalászattal történő visszaélési kísérletek száma. Az OTP mindig kiemelt prioritásként kezelte és folyamatosan fejlesztette rendszerei biztonságosságát, ügyfelei védelmét ezen kívül figyelemfelhívó üzenetekkel és kampányokkal, valamint stratégiai együttműködésekkel támogatja.

Az OTP Csoport elkötelezett a lakosság pénzügyi tudatosságának fejlesztése iránt is. Működése valamennyi országában tesz a pénzügyi ismeretek fejlesztéséért. A bankcsoport alapítványai évről évre több tízezer fiatalnak nyújtanak ingyenes képzést, bővítve ismereteiket és formálva tudatosságukat. Emellett az OTP aktívan részt vesz számos pénzügyi kultúrát formáló kezdeményezésben és több száz munkatársa vállal önkéntes tevékenységet e téren.

A részletes jelentés itt érhető el: https://www.otpbank.hu/static/portal/sw/file/integralt-eves-jelentes-2023.pdf

Iratkozzon fel hírlevelünkre!