fbpx

Az Effekt 2030 Közönségdíjasa az Élelmiszermentés a Tescónál program

Az Effekt 2030 Közönségdíjasa az Élelmiszermentés a Tescónál program

A Tesco Élelmiszermentés a Tescónál programja kapta a nagyközönségtől a legtöbb szavazatot, a voksok közel 40%-át szerezte meg. A program elindítása óta Magyarországon több mint 21.000 tonna élelmiszert adományoztak, ami több mint 53 millió adag ételnek felel meg.

A Tescónál nincs idő a pazarlásra. Alaptevékenységükből fakadóan, mint piacvezető élelmiszer kiskereskedelmi vállalat kötelességüknek érzik élen járni az élelmiszer-pazarlás visszaszorításában, és ezzel jó példát mutatni a szektor többi szereplőjének. Büszkék rá, hogy magyarországi áruházaik több mint 80 százaléka napi rendszerességgel adományoz jótékony célra élelmiszer-felesleget; hogy Közép-Európában az első (és eddig egyetlen) kiskereskedő, aki közzéteszi a működése során keletkező élelmiszer-hulladék mennyiségét; és hogy az ENSZ fenntarthatósági célkitűzéseit követve még 2030 előtt felére fogja csökkenti élelmiszer-hulladéka mennyiségét.

A 2014-ben elindított áruházi élelmiszermentő programjuk ma már több mint 170 áruházukban működik. A részt vevő áruházak munkatársai minden munkanap végén összegyűjtik és szortírozzák a már nem eladható, de emberi fogyasztásra még tökéletesen alkalmas élelmiszereket. A munkatársak alapvetően a belső pékségben sütött pékárut, zöldséget és gyümölcsöt készítik össze. Az adományokat a Magyar Élelmiszerbank Egyesület és helyi partnerszervezetei veszik át, és osztják szét az áruházak környékén élő rászorulók között.

A program elindítása óta Magyarországon 2014 szeptemberétől 2019. június végéig, összesen több mint 21.000 tonna adományt adományoztak, ami több mint 53 millió adag ételnek felel meg. Céljuk, hogy 2020-ra valamennyi áruházuk készen álljon arra, hogy jótékony célra tudja felajánlani az élelmiszer-felesleget.

További információk a projekttel kapcsolatban: https://tesco-elelmiszer-pazarlas-megelozes.neting.hu/

Iratkozzon fel hírlevelünkre!