fbpx

Auchan – Milyen élelmiszereket vennének az iskolások egy hétvégi nagybevásárláson?

Auchan – Milyen élelmiszereket vennének az iskolások egy hétvégi nagybevásárláson?

Tavaly országossá szélesedett a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének gyermekelhízás elleni edukációs programja. Az Auchan Alapítvány támogatásából 24 hazai település általános iskolájában zajlik egy időben a GYERE® – Gyermekek Egészsége Program, ami a helyes táplálkozás és életmód alapelveit adja át az iskolás gyermekeknek.

A GYERE® Program azzal a céllal jött létre a nemzetközi EPODE modellt adaptálva, hogy kisebb, helyi közösségekben előmozdítsa az aktív és egészséges életmód kialakítását és annak hosszú távú fenntartását. A hazai dietetikusok szakmai irányításával most egyszerre 24 Auchan áruház településén zajlik a program az Auchan Alapítvány 205 000 eurós összértékű támogatásának köszönhetően. A tavalyi tanév végén több mint 5000 általános iskolás kezdett bele a dietetikusok által összeállított tanagyag elsajátításába. Tavaly olyan nagy élelmiszerkategóriák kerültek terítékre, mint a gabonák, tej- és tejtermékek, valamint a tojás. Az idei tanév első félévében pedig minden fontos dolgot megtanultak a zöldségekről, a gyümölcsökről, a húsokról, a halakról és az édességekről. A következőkben az olajokról, zsírokról, a megfelelő folyadékfogyasztásról és a helyes arányokról fognak tanulni, de azt is részletesen megismerik majd, hogy miért fontos az élelmiszercímke, és hogyan tájékozódhatnak róla, hogy később minden szükséges információ birtokában, tudatosan dönthessenek arról, mi kerül a kosarukba.

A program színesítésére és a tananyag elmélyítésére az őszi félév végén egy pályázat keretében adhattak számot a gyerekek arról, hogy a már tanultak alapján, milyen egy egészséges összetételű bevásárlókosár. El kellett képzelniük egy hétvégi nagybevásárlást, és koruknak megfelelően ábrázolták a fogyasztói kosár szerintük ideális összetételét, majd megindokolták, hogy mit, miért tennének bele.

„Örömmel láttuk, hogy a gyerekek által összeállított kosarakba nem igazán került cukros üdítő vagy nagy mennyiségű édesség, viszont minden pályázónál volt zöldség és gyümölcs, a pékáruk esetében – amikről egyébként már tanultak – tudták, hogy mi a jelentősége a teljes kiőrlésű változatoknak. Ugyanakkor sokaknál kijött néhány közkeletű táplálkozási tévhit, ezeket különös gonddal fogják kollégáim helyre tenni a GYERE® Program fennmaradó részében” – értékelte a pályamunkákat Szűcs Zsuzsanna, az MDOSZ elnöke, aki maga is zsűrizett.

A nyertesek – 3 alsós és 3 felsős osztály – az iskolájukhoz legközelebb eső Auchan áruházban megismerkedhetnek a termékekkel és bepillanthatnak a „színfalak mögé”. Többek között például megnézhetik, hogy milyen egy nagyáruház működése és azt is végigkövethetik, hogy miként jutnak el az élelmiszerek a szállítókamiontól az áruház polcaira. A nyeremény áruházlátogatásnak a helyes táplálkozásba illeszkedő élelmiszerek kóstoltatása is a része, végezetül pedig egy egészségtudatos ajándékcsomaggal mehetnek haza a tanulók. A GYERE® Program folytatódik, majd egy tápláltsági állapotfelméréssel zárul, ami nemcsak a programról ad majd visszajelzést, hanem a 6-12 éves korosztály tápláltsági állapotáról is, ami hiánypótló, hiszen a legutóbbi ilyen vizsgálat még 2019-ben, a COVID előtt készült.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!